Tampereen elokuvajuhlien historiaa: Yleisö sai kauhun sijaan jännitystä

Miten käy, kun filmikela sisältää nyrkkeilyottelun sijaan seksiä ja väkivaltaa? Entä pelkäsikö yleisö vuonna 1998 enemmän kauhuelokuvan katsomista kuin sitä, ehtiikö filmi ajoissa näytökseen?

Tampereen kansainvälisten lyhytelokuvajuhlien 41-vuotinen historia sisältää monta hupaisaa käännettä ja kulissien takaista kommellusta.

Ohjelmistosuunnittelija ja yksi filmijuhlien perustajajäsenistä Raimo Silius muistelee tapahtuman huippuhetkiä vastailmestyneessä teoksessa Alussa oli lyhytelokuva... Tampereen kansainväliset lyhytelokuvajuhlat 1970–2010.

Lisää tarinoita löytyy Siliuksen omasta muistojen arkusta. Erityisesti hänen mieleensä ovat jääneet historian ensimmäiset juhlat.

– Se oli minulle henkilökohtaisesti tavattoman tärkeä tapahtuma. Minulla oli elokuvakerholaisen sarjalippu silloisen esityspaikan Kino Palatsin parvekkeelta takarivistä. Viereinen paikka sattui olemaan eräällä viehättävällä naishenkilöllä – josta myöhemmin tuli vaimoni. Olen kulkenut hänen kanssaan koko Tampereen Filkkareiden 40-vuotisen historian.

Kauhuelokuva aiheutti kauhua kulissien takana

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistosuunnittelija Raimo Silius sai vuoden 2008 Sodankylä -palkinnon Sodankylän elokuvajuhlilla 12. kesäkuuta 2008.

Elokuvajuhlilla vietettiin vuonna 1998 Vampyyrien yötä. Lähes loppuunmyydyn näytöksen noin 500 katsojaa istuivat salissa puolestayöstä aamukuuteen kauhun äärellä.

Varsinainen jännitysnäytelmä esitettiin kuitenkin kulissien takana.

– Yksi yön tärkeimmistä elokuvista oli kuubalainen kokoillan dokumentti Vampyyrit Havannassa. Kopion saaminen Kuubasta ensin Keski-Eurooppaan ja sitä kautta Helsinkiin meni niin tiukalle, että edes puolenyön aikaan ei ollut vielä tietoa siitä, ehtiikö elokuva Tampereelle asti ollenkaan.

Erilaisten vippaskonstien avulla ja lujalla autokyydillä kopio saatiin kuin saatiinkin teatterin kelaamoon noin 20 minuuttia ennen esityksen alkua.

– Siellä se pantiin nopeasti esityskuntoon. Tulkkauskin jouduttiin hoitamaan ihan lonkalta kuulokkeiden kautta Suomeksi. Mutta hienosti sekin lopulta meni, Silius muistelee.

Seksiä, väkivaltaa mutta ei ollenkaan nyrkkeilyä

Järjestäjät kokivat kauhun hetkiä myös kansainvälisessä kilpailussa 1990-luvun puolivälissä, kun elokuvakelojen sekaannus toi Tampereelle väärän elokuvan.

– Vielä näytöksen alkaessa kuvittelemme, että valkokankaalle ilmestyy 12-minuuttinen belgialainen nyrkkeilydokumentti. Ohjaaja oli paikalla, ja yleisökin odotti kiinnostuneena. Mutta sieltä lähtikin tulemaan 12-minuutin meksikolainen fiktio, jossa oli tarjolla nyrkkeilyn sijaan seksiä ja väkivaltaa. Siinä ähellettiin oikein kunnolla ja ihan toisin kuin nyrkkeilykehässä.

Näytöksen jälkeen selvisi, että filmit olivat sekoittuneet Ranskassa maailman suurimmilla elokuvajuhlilla Clermont Ferrandissa.

– Ne olivat olleet samassa näytöksessä isolla kelalla, ja kun kela on purettu ja paketoitu, belgialainen nyrkkeilydokumentti on matkannut Meksikoon ja meksikolainen elokuva tuli meille.

– Elokuvan tekijälle tilanne oli karmea – etenkin kun emme ehtineet saada oikeaa elokuvaa enää paikalle. Me emme voineet kuitenkaan enää kuin valittaa tapahtunutta.

Hitlerin kirjuri esittäytyy Arkiston aarteissa

Tampereen lyhytelokuvajuhlilla järjestetään tänä vuonna totutusti kotimainen ja kansainvälinen kilpailu sekä lukuisia erikoisnäytöksiä.

Kotimaiseen kilpailusarjaan tarjottiin tänä vuonna lähes 300 elokuvaa. Kilpasarjaan niistä valikoitui 38. Juhlien kansainvälisessä kilpailussa nähdään tänä vuonna noin seitsemänkymmentä 70 filmiä neljästäkymmenestä 40 eri maasta. Pääohjelmistossa esitellään tänä vuonna Romanian historiaa ja nykypäivää sekä Kiinan riippumattomia elokuvia.

Yksi juhlien kestosuosikeista on Arkiston aarteita -näytös. Tänä vuonna siinä esitellään muun muassa rakkaiden vihollisten Turun ja Tampereen lyhytelokuvallista dialogia.

Arkiston aarteiden toinen näytös on omistettu suomalaiselle elokuvatarkastustoiminnalle, joka täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Näytös sisältää valikoiman sensuurin kynsiin joutuneita lyhytelokuvia 1930-luvulta vuoteen 1970. Yksi näytöksen helmistä on Siliuksen mukaan K. J. KarmasalonHitlerin kirjuri vuodelta 1966.

– Se on Suomen ensimmäinen K-18-elokuva, ja tämä on käsittääkseni vasta toinen kerta, kun se esitetään julkisesti. Se on oikea kulttielokuva.

Tampereen kansainväliset elokuvajuhlat alkavat tänään. Tapahtuma jatkuu sunnuntaihin saakka.

Lue myös:

    Uusimmat