Mainos

Tampereen budjetti yllätyksetön

Tampereen kaupungin talouskehitys pysyy vakailla raiteilla ensi vuonnakin. Kaupunkilaisten ei tarvitse pelätä järisyttäviä yllätyksiä verorasitukseen lähivuosina, eikä palveluistakaan tingitä. Kaupunginjohtaja Jarmo Rantanen julkisti tänään esityksensä ensi vuoden talousarvioksi.

Esityksessä veroprosentti pysyy 17,25:nä. Kokonaismenot ovat 5,7 miljardia markkaa. Investointeihin suunnataan yli 800 miljoonaa, missä on kasvua lähes kolmannes. Vaikka taloudellista pohjaa joudutaan hieman syömään, vuosikate nousee yli 200 miljoonaan markkaan. Tällä luvulla Tampere sijoittuu maan kaupunkien kärkikolmannekseen.

Rantasen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudet hankkeet näkyvät jo ensi vuoden budjetissa, vaikka eivät täydellä voimallaan. Lisämarkkoja suunnataan vanhustenhuoltoon ja erityissairaanhoitoon.

Työllistäminen vähenee

Maassa on työllisyys parantunut, ja niinpä Tamperekin vähentää työllistämismenojaan. Ne ovat ensi vuonna 80 miljoonaa, josta kaupungin osuus on 45 miljoonaa. Summalla työllistetään noin 750 henkeä, mikä on sata vähemmän kuin tänä vuonna. Tästä huolimatta Tampere on työttömyysluvuissaan maan keskiarvon yläpuolella. Työttömyyspiikin syitä selvitellään.

Tulopuolella odotetaan, että verotulot kasvavat noin neljä prosenttia. Tänä vuonna kasvu jää yhteen prosenttiin. Tuloveron määräksi arvioidaan ensi vuonna 2,3 miljardia markkaa. Yhteisöveron tuotto nousee ensi vuonna 430 miljoonaan markkaan. Syynä on suurelta osin yhteisöveron jakojärjestelmän muutos. Rantasta eivät miellytä kannanotot, joiden mukaan jakojärjestelmää pitäisi muuttaa.

-On yksinkertaistamista väittää, että se suosii isoja rikkaita ja sortaa pieniä köyhiä. Pieniä paikkauksia voi toki tehdä, mutta ei muuttaa perusjärjestelmää. Kiinteistöveroprosentit säilyvät ennallaan, niin myös vesi-, liikenne- ja sähkölaitoksen maksut. Sosiaali- ja terveyspalveluihin puolestaan tulee korotuksia, joista kertyy peräti 10 miljoonaa markkaa kaupungin kassaan.

Katujen kunnossapitoon lisämarkkoja

Valtuuston määräämien painopisteiden mukaan kaupunki satsaa ensi vuonna lisämarkkoja katujen kunnossapitoon, kaavoitukseen ja koulutukseen, kuten lukion opetustuntien lisäämiseen.

Kulttuuripalveluissa suunnataan varoja mm. Messukylän kirjastoon, Vapriikin valmistumiseen ja kaupunginorkesterille. Pirkanmaan sairaanhoitopiirille osoitetaan yli 470 miljoonaa markkaa, missä on lisäystä tämänvuotiseen yli 10 miljoonaa.

Kaupunkilaiset saivat ottaa ensi vuoden talousarvioon kantaa Internetin välityksellä. Tämäntyyppistä vuorovaikutusta aiotaan jatkaa myös vastaisuudessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.