Mainos

Tampereella yli 500 elokuvaa

Lyhytelokuvia nähdään Tampereella tänä vuonna 35 maasta. Maaliskuun 9.-13. päivinä pidettävät elokuvajuhlat järjestetään nyt 35. kerran.

Tampereen lyhytelokuvajuhlien kansainvälisessä kilpailussa on mukana 78 elokuvaa 35 maasta, niistä neljä suomalaisia. Kotimaiseen kilpailuun on kelpuutettu 37 elokuvaa.

- Tampereen lyhytelokuvajuhlat on yksi alan vanhimmista ja vakiintuneimmista tapahtumista. Näytösten, elokuvien, vierailijoiden ynnä muiden lukumäärällä mitattuna olemme nyt Euroopan toiseksi suurin, kertoo festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso.

Sekä kotimaisen että kansainvälisen kilpailun voittajat voivat tänä vuonna ensimmäisen kerran tavoitella myös Oscar-palkintoa lyhytelokuvien sarjassa ilman elokuvalevitystä Yhdysvalloissa. Tämän mahdollistaa Yhdysvaltain elokuva-akatemian viime vuonna tekemä sääntömuutos.

Neljän mantereen elokuvakulttuuria

Kansainväliseen kilpailuun tarjottiin kaikkiaan noin 2300 elokuvaa eli varsin pieni osa tarjokkaista on mahtunut mukaan. Festivaalijohtaja Laakso korostaa, että hyviä lyhytelokuvia pyritään löytämään eri puolilta maailmaa ja eri kulttuureista.

Erikoisohjelmistoissa tuodaan esille muun muassa kuubalaisen ja brittiläisen elokuvan uusia tuulia. Esimerkiksi Kuubaa katsellaan sekä kuubalaisten että ulkomaisten tekijöiden silmin.

- Länsimainen kulttuuri ei ole ainoa vaihtoehto, vaikka usein pitkiä elokuvia katsoessa näyttää siltä, Laakso toteaa.

Tällä kertaa kuitenkin afrikkalaiset elokuvat puuttuvat kilpailusta, vaikka niitä tarjottiinkin muutamia sekä Etelä-Afrikasta että Pohjois-Afrikan maista. Kaikki muut maanosat ovat edustettuina vähintään parilla teoksella.

Kotimaisessa kilpailussa on mukana 37 elokuvaa. Tarjokkaita oli noin 230, niistä satakunta alan opiskelijoiden oppilas- tai lopputöitä. Lyhimmät elokuvat ovat muutaman minuutin animaatioita, pisimmät yli puolentoista tunnin mittaisia.

Elokuvajuhlat tuo suomalaisten nähtäviksi mm. Oscar-voittaja Zbig Rybczynskin ja nukkeanimaatioistaan tunnetun Barry Purvesin töitä. Tarjolla on myös Elokuva-arkiston aarteita ja muuta historiallista aineistoa.

Tarjolla on sekä dokumenttia että fiktiota, ja vieläpä yksi näytöskokonaisuus elokuvia, joista katsoja ei voi olla ihan varma kummasta on kyse. Huijaushankkeiden etunenässä on prahalaisten elokuvaopiskelijoiden elokuva hypermarketista, joka paljastuukin kulissiksi.

Maaliskuun 9.-13. päivinä pidettävät lyhytelokuvajuhlat järjestetään nyt jo 35. kerran. Lippujen ennakkomyynti alkaa 21. helmikuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.