Tampereella nähdystä karhusta ei ehkä varoiteta enää Oulussa

Karhu pyörii lähellä asuinaluetta Tampereella, mutta silti viranomaisten vaaratiedotetta luetaan ja esitetään tiedotusvälineissä ympäri maan. Esimerkki on kuvitteellinen, mutta vastaavista tilanteista pyritään nyt eroon. 

Suunnitteilla on järjestelmä, jossa tiedotteet pystyttäisiin paremmin kohdentamaan vaara-alueelle. Pohjana suunnitelmassa on Ylen maakuntaradioiden aluejako.

Sisäministeriön mukaan uudessa järjestelmässä vaaratiedotetta pystyttäisiin jakamaan 20 eri alueelle ja tiedote voitaisiin antaa yhdelle tai usealle alueelle kerrallaan.

Sisäministeriön valmiusjohtajan Janne Koivukosken mukaan tapauksen paikallisuuden arvioisi viranomainen, joka tiedotteen lähettää. 

Alueelliset vaaratiedotteet lähetettäisiin vain radion kautta, mutta valtakunnalliset tiedotteet tulisivat radion lisäksi myös televisiosta. Tähän saakka lähes kaikki vaaratiedotteet on annettu sekä radiossa että tv:ssä. 

Koivukosken mukaan uusi järjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön aikaisintaan ensi vuoden syksynä. Hän arvioi, että uudistukseen vaadittava laitteisto maksaisi veromaksajille noin miljoona euroa. 

Sosiaalinen media haltuun? 

Vaaratiedotelaki tuli voimaan kesäkuun alussa. Laki velvoittaa Yleisradion ja pitkän toimiluvan radiokanavat sekä tietyt televisiokanavat syöttämään vaaratiedotteet kesken lähetyksen. Ihmisiä on ärsyttänyt se, että tiedotteita tulee vaaroista, jotka eivät ole lähelläkään heidän olinpaikkaansa. 

Radion kaupallisille toimijoille nykyinen käytäntö on ongelmallinen myös siksi, että lähetys saattaa katketa mainoskatkon aikana. 

Sisäministeriön mukaan kohdentamisen lisäksi on syytä pohtia perusteita, joilla vaaratiedote annetaan.

Ministeriöstä myönnetään, että kynnys tiedotteisiin on ollut ajoittain liian matalalla. 

-Asiassa on annettu koulutusta ja annetaan edelleen, Koivukoski toteaa. 

 Vaaran tiedottamisessa on puhuttanut myös sosiaalisen median hyödyntäminen. Koivukosken mielestä esimerkiksi Twitter käy "lisätyökalusta" myös viranomaisille. Hän kuitenkin muistuttaa, että sosiaalisen median viestejä pitää aina tarkastella tavallista kriittisemmin.  

Lue myös:

    Uusimmat