Mainos

Tampereella kehitettiin uusi rokote noro- ja rotavirusta vastaan

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa on kehitetty uusi yhdistelmärokote, joka toimii sekä norovirusta että rotavirusta vastaan. Molemmat virukset aiheuttavat vatsatautia, joka voi pienillä lapsilla olla vakavakin.

Uusi rokote sisältää noroviruksen pintaproteiinia ja rotaviruksen ydinproteiinia, mutta ei lainkaan eläviä viruksia. Alustavien tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että yhdistelmä antaa paremman suojan viruksia vastaan kuin kumpikaan erikseen.

Rokote annetaan pistoksina. Rotavirusta vastaan on olemassa suun kautta otettava rokote, norovirusta vastaan taas ei vielä ole käytössä mitään rokotetta.

Uutta yhdistelmärokotetta ei vielä ole tutkittu ihmisillä, vaan vasta laboratoriossa ja eläinkokeilla. Rokotteen testaaminen ihmisillä on tarkoitus aloittaa viimeistään ensi vuonna.

Rokotteen turvallisuutta tutkitaan ensin pienehköllä ryhmällä aikuisia. Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Timo Vesikari arvioi, että tutkimukset lapsilla voisivat alkaa syksyllä 2013. Tämän jälkeen selviää, soveltuuko rokote laajamittaiseen käyttöön.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.