Tampereella harkitaan kotisairaalahoitoa

Taustalla on se, että kaupungin väkiluvun ja erityisesti vanhusten määrän odotetaan lähivuosina tuntuvasti kasvavan. Kotisairaalahoidon arvioidaan soveltuvan sellaisille potilaille, jotka tarvitsevat sairaalatasoista asiantuntemusta, mutta eivät hoitohenkilökunnan ympärivuorokautista tarkkailua. Tärkeää on, että potilas saa tarvittaessa hoitajan luokseen 20-30 minuutissa.

Johtava ylilääkäri Timo Pitkäjärvi korostaa sosiaali- ja terveyslautakunnalle laatimassaan lausunnossa, että keskeistä on potilaan oma halu tulla hoidetuksi kotona. Pitkäjärven mukaan kotihoito tulee kysymykseen toisaalta useiden akuuttien sairauksien hoidossa, toisaalta kuolemaa lähestyvien potilaiden hoitomuotona. Pitkäjärven mukaan jopa 80-90 prosenttia sairaalapotilaista on periaatteessa mahdollista siirtää kotihoitoon, jos sairaalalla on riittävän tehokas yöpartio. Ilman yöpartiota määrä jää noin 40-50 prosenttiin.

Hoitaja tukee vanhusta


Suomessa kotisairaalaa on kokeiltu ensimmäisenä Tammisaaressa, missä työ aloitettiin vuonna 1995. Sittemmin kotisairaalahoitoa on aloiteltu myös Helsingissä, Turussa ja muutamissa muissa kaupungeissa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sairaalajohtoista kotisairaanhoitoa on harjoitettu jo useiden vuosien ajan. Kotihoidon kustannusten henkeä kohti arvioidaan olevan noin 30-35 prosenttia pienemmät kuin sairaalahoidon. Yksi tavoite kotisairaalahoidossa on se, että sairaalapaikkojen määrää voitaisiin vähentää. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee kotisairaalahoidon mahdollisuuksia tiistaina. Kotisairaalatyön aloittamista on esitetty kahdessakin valtuustoaloitteessa, ja asiaa on pohtinut myös terveydenhoidon virkamiesjohto.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat