Mainos

Tammikuun alku monin paikoin ennätyslämmin

Tammikuun alku on ollut monin paikoin Suomea ennätyksellisen lämmin ja sateinen. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan alkukuukauden keskilämpötila on ollut yleisesti 6-8 astetta korkeampi kuin saman ajankohdan keskilämpötilojen keskiarvo vuoden 1961 jälkeen.

Lämmin sää johtuu Atlantilla syntyvistä matalapaineista, jotka ovat kuljettaneet Suomen yli sadealueita. Sadealueisiin on liittynyt myös ajoittain kovia tuulia.

- Meri ei ole päässyt jäätymään, mikä pitää ilman etelässä lämpimänä. Jos meri olisi jäässä ja lunta maassa, niin lämpimät läntiset ja lounaiset ilmavirtaukset eivät lämmittäisi näin voimakkaasti, selvittää tutkija Ari Venäläinen Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Föhn-ilmiö on syypää leutoihin keleihin

Föhn-ilmiö tarkoittaa sitä, että ilma lämpenee, kun se laskeutuu alaspäin vuoret - tässä tapauksessa Norjan tunturit - ylitettyään. Venäläisen mukaan yksittäisiä lämpimiä päiviä voi olla sellaisenakin tammikuuna, jolloin keskilämpötila on normaali. Poikkeuksellista kuluvassa kuussa on lämpimän kauden pitkä kesto. Tutkija kuitenkin jarruttelee niitä ennustelijoita, jotka arvelevat, että koko talvesta tulisi tämän perusteella ennätyslämmin.

- Sää voi kehittyä vielä mihin suuntaan tahansa. Talvikautta on jäljellä vielä maaliskuuhun saakka, jolloin aurinko alkaa lämmittää, Venäläinen toteaa.

Venäläisen mukaan sää alkaa nyt viiletä loppuviikkoa kohti ja viikonloppuna päästäneen jo pakkasen puolelle etelässäkin. Ensi viikolla keli näyttäisi kuitenkin tällä tietoa taas lämpenevän.

Kaisaniemen keskilämpö 2,2 astetta

Eri puolilla Suomea on ylitetty tammikuun alun lämpöennätykset tai ainakin kolkuteltu niitä. Ennätykselliset keskilämpötilat saavutettiin Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan muun muassa Helsingin Kaisaniemessä (+2,2 astetta), Helsinki-Vantaalla (+1,0), Lahdessa (+0,1) ja Joensuussa (-2,3).

- Etelä-Suomessa on ollut yleisesti 6-7 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Sodankylässä on ollut yli 8 astetta lämpimämpää, mutta siellä kyseessä on kuitenkin vasta toiseksi lämpimin tammikuun alku vuonna 1961 alkaneen tilastokauden aikana, Venäläinen kertoo.

Leudoimmat tammikuut on koettu Suomessa vuosina 1973, 1983, 1992 ja 1993. Kuluvan kuukauden korkeimmat lämpötilat mitattiin eilen, jolloin elohopea kohosi Ahvenanmaalla 8 asteeseen ja Helsingin Malmilla 7,5 asteeseen.

Sademäärä ylittänyt koko kuukauden keskiarvon

Sademäärä on ylittänyt maan etelä- ja keskiosissa monin paikoin jo koko tammikuun keskiarvon, joka on 35-55 millimetriä. Sateet ovat tulleet maan lounaisosassa vetenä ja idässä ja pohjoisessa räntänä tai lumena. Lumiraja on noussut Loviisa-Pori-linjan vaiheille.

Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Turussa, Lappeenrannassa ja Porvoossa on saavutettu alkukuun sade-ennätykset. Turussa on satanut tähän mennessä 55 millimetriä ja Lappeenrannassa ja Porvoossa mittarit näyttävät jo yli 60 millimetrin sademäärää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.