Tammikuu on elämäntaparemonttien sesonkiaikaa

Uudenvuodenlupauksia toteutetaan nettiyhteisöjen tuella. Esimerkiks ihmiset, jotka arkailevat lähteä tavallisiin laihdutusryhmiin, saattavat liittyä sellaisiin verkossa.

Tammikuussa moni aloittaa kunnon kohotuksen, tupakkalakon tai ryhtyy nenän valkaisuun. Oli uudenvuodenlupaus mikä tahansa, sen toteuttamiseen yhä useampi hakee tukea internetistä.

Esimerkiksi tipattoman tammikuun viettäjille löytyy useampikin tukiryhmä verkkoyhteisö Facebookista, ja ryhmiin kuuluu muutama sata jäsentä. Blogilistalle on vuoden vaihtuessa ilmestynyt nettipäiväkirjoja, joissa kerrotaan ruokaremontista tai kuntoilun aloittamisesta. Useat ovat myös ilmoittaneet tumpanneensa viimeisen savukkeen vuoden vaihteessa.

Netistä löytyy toki onnistumistarinoita, mutta niin ikään surffailija törmää kesken jääneisiin projekteihin. Vaikkapa päivittämättä jäänyttä kuntoilublogia lukiessa alkaa helposti pohtia, onko verkkotuesta oikeasti hyötyä.

- Verkkoyhteisöistä on tässä mielessä hirveän vähän saatavilla tietoa, pohtii kehittämispäällikkö Ritva Varamäki Terveyden edistämisen keskuksesta.

Kynnys hakea tukea matala

Onnistuneita esimerkkejä apua antavista verkkoyhteisöistä kuitenkin on. Yhtenä niistä Varamäki mainitsee pienten lasten äitien nettiyhteisöt, joissa äidit paitsi keskustelevat, myös tukevat toisiaan käytännön asioissa. Vaikkapa päihteisiin liittyvissä päätöksissä verkko jopa madaltaa tuen hakemisen kynnystä.

- Verkossa voi olla nimettömänä ja kasvottomana, joten tietty etäisyys säilyy. Samalla kuitenkin kuuluu porukkaan, sanoo Varamäki.

Sama ilmiö näkyy myös monilla laihduttamiseen ja kuntoiluun liittyvillä sivustoilla. Ihmiset, jotka arkailevat lähteä tavallisiin laihdutusryhmiin, saattavat liittyä sellaisiin verkossa. Virtuaalisissa ryhmissä nimimerkkien takana piilottelevat laihduttajat voivat pitää kirjaa painonpudotuksestaan sekä keskustella onnistumisistaan ja sortumisistaan.

Kaverin tuki tuiki tärkeää

Varamäen mukaan sille, että lupaukset paremmasta elämästä ajoittuvat vuodenvaihteeseen, on useita syitä. Esimerkiksi juomista vähennetään vastapainona jo pikkujoulukaudesta alkaneelle juhlaputkelle.

- Joulun ja uudenvuoden aikaan on paljon pyhiä ja paljon vapaata, sanoo Varamäki.

- Samanlainen korjausliike tulee tyypillisesti myös kesälomien jälkeen. Lähdetään kuntosalille ja lenkille, kevennetään ruokailua ja juomista.

Varamäki painottaa yhteisön merkitystä elämäntaparemontin tukena.

- Esimerkiksi alkoholinkäyttö on sosiaalinen tapahtuma, ja tipaton tammikuukin on sitä. Kaverien kanssa lopettaminen on helpompaa, hän vakuuttaa.

- Tipatonta tammikuuta koskevien Facebook-ryhmien suosio yllätti minut. Varsinkin nuorille se on tärkeä tapa hakea vertaistukea.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat