Tämän takia tipattomasta kannattaa tehdä elämäntapa

Tammikuun vaihtuessa helmikuuksi tulee päätökseensä myös monen henkilön tipaton vuoden alku. Mutta kannattaisiko sittenkin harkita, voisiko alkoholittomasta elämästä tai juhlajuomien kumoamisen selkeästä vähentämisestä tulla oikeasti lopullinen tapa?

Terveys

Sadat tutkimukset osoittavat, että alkoholin käyttämisestä on ihmiselle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Vaikka positiivisiakin puolia voidaan nimetä, miinuspuolen lista on huomattavasti pidempi. Vai miltä kuulostavat juomisen aiheuttama lihominen, korkea verenpaine, aivovaurio, maksakirroosi, syöpä, hedelmällisyysongelmat… Tuntuu, että listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Konkreettisena todisteena tästä voidaan pitää faktuaalista tilastotietoa: vuonna 2010 alkoholiperäiset kuolinsyyt olivat sekä työikäisten miesten että naisten suurin kuolemaan johtanut syy Suomessa.

Raha

Alkoholiin saa kulutettua uskomattoman paljon rahaa. Etenkin kosteat baari-illat saattavat verottaa lompakkoa huolella. Itse asiassa juomia tiheään tahtiin kurkustaan kaatavan juhlijan ei tarvitsisi jättää montaakaan illanviettoa väliin, jotta samoilla rahoilla saisi jo ostettua vaikkapa äkkilähdön aurinkorannalle.

Onnettomuudet

Alkoholi vaikuttaa merkittävästi harkintakykyyn, keskittymiseen, reaktionopeuteen, tasapainoon ja näköön. Ei ole siis yllättävää, että se on myötävaikuttavana osallisena monissa onnettomuuksissa sekä kuolemaan johtavissa tapaturmissa.

Riskit suurenevat entisestään alkoholia nauttineiden toikkaroidessa liikenteen keskellä. Viime vuosien tilastojen mukaan alkoholi on ollut mukana lähes joka viidennessä kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa. Vaikka rattijuoppojen määrä on muutamana viime vuonna lähtenyt onneksi laskuun, nappasi poliisi vuonna 2009 kiinni yhteensä 21 000 juopunutta ratista.

Ympäristö

Alkoholijuomien tuottaminen kuormittaa ympäristöä. Jo pelkästään etanolin tuotanto kuluttaa paljon energiaa, puhumattakaan ympäristökuormituksesta, jota itse alkoholijuomien tuottaminen, pakkaaminen ja kuljettaminen janoisien kuluttajien saataville aiheuttaa.

Rikokset

Alkoholi ja rikollisuus kytkeytyvät kiinteästi yhteen Suomessa. Erityisen selvästi alkoholi on yhtenä osatekijänä surullisen monessa väkivaltarikoksessa.

Alkoholin tilannesidonnainen vaikutus rikollisuuteen liittyy juuri käyttäytymisen hallinnan ja käyttäytymisen seurausten arvioinnin heikkenemiseen. Humalassa toikkarointi lisää myös vaaraa joutua itse rikoksen uhriksi.

Krapula

Jos edellä mainitut syyt alkoholittoman elämän puolesta ei tällä kertaa vakuuta, on yksi konkreettinen asia, joka tuntuu pahalta kerta kerran jälkeen: krapula.

Kun suusta seuraavan kerran kuuluu legendaarinen "minä en juo enää koskaan" -lausahdus, kannattaisiko harkita ihan oikeasti tuon lupauksen pitämistä? Tai ainakin juomatapojen muuttamista sellaiseksi, ettei kosteiden iltojen jälkeen tarvitsisi enää kärsiä?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat