Tämän takia emme ota lääkärin neuvoja tosissamme

Monet elävät toisin kuin lääkäri neuvoo. Syynä voi olla pelko, ylimielinen asenne tai vaikkapa kiire.

Huffingtonpost.co.uk-sivusto kertoo, minkä takia elämme toisin kuin lääkäri neuvoo.

Emme pidä siitä mitä kuulemme

Vaikka tietäisimme, kuinka epäterveellistä solariumissa käyminen, suklaan puputtaminen tai tupakoiminen on, monet eivät pysty lopettamaan, koska pahat tavat tuntuvat yksinkertaisesti niin hyvältä. Kun joku yrittää saada meidät lopettamaan pahat tapamme, emme halua myöntyä hänen pyyntöihinsä.

– Tärkeä syy sille, miksi naiset eivät välitä lääkärin neuvoista, on se, että naiset eivät ole rehellisiä itselleen heti alussakaan, psykiatri Soroya Bacchus sanoo.

Luulemme tietävämme enemmän kuin lääkäri

Monet meistä luulevat olevansa pätevämpiä kuin lääkärinsä. Kuuntelemme mieluummin ystäviemme tai tuttujamme kuin lääkäriämme, koska on kiva kuunnella tuttua ja luotettavana pitämäämme ihmistä.

– Naisilla on tapana lukea lääketieteellisiä artikkeleita ja kuunnella toisten neuvoja. Kerron heille aina, että jopa luotettavimpina pidetyt lähteet voivat olla hämmentäviä. Heillä ei ole lääketieteellistä koulutusta arvioida toisten väitteitä, joten jos he eivät halua noudattaa neuvojani, heidän tulisi kysyä toista mielipidettä toiselta lääkäriltä, ei ystävältä tai naapurilta, lääkäri Fredrick Strobl sanoo.

Olemme luovuttaneet

Jos nainen ei arvosta omaa terveyttään ja hyvinvointiaan, lääkärin neuvot valuvat kuuroille korville.

– Joskus nainen joka on masentunut, muuttuu itsetuhoiseksi ja päättää, ettei aio noudattaa lääkärin neuvoja, psykiatri Carole Lieberman sanoo.

Naiset hakevat masennukseen apua kaksi kertaa miehiä helpommin ja kärsivät usein ahdistuneisuudesta. Liikunnan puute, epäterveelliset suhteet ja krooninen stressi voivat kuitenkin nekin altistaa henkisille ongelmille. Hoitamaton masennus voi aiheuttaa jopa sydänkohtauksen, joten itsestään tulisi huolehtia silloinkin, kun omat voimavarat ovat vähissä.

Olemme liian kiireisiä

Joskus yritämme olla superihmisiä, eikä meillä ole yksinkertaisesti aikaa huolehtia itsestämme.

– Tämä on todella typerää. Jos et pidä huolta itsestäsi, sinulla ei ole voimia pitää huolta kumppanistasi tai lapsistasi, eikä varaa säilyttää kiireistä elämäntyyliäsi, lääkäri Alyssa Dweck sanoo.

Olemme heikkoja

Monet naiset on opetettu huolehtimaan toisten tarpeista. Itsensä asettaminen ykköseksi tuottaa monelle huonon omatunnon.

– Jotkut naiset sekoittavat itsestän huolehtimisen itsekeskeisyyteen, eivätkä he ole riittävän itsevarmoja pitääkseen puoliaan, psykologi Melanie Greenberg sanoo.

Pelkäämme vakavaa diagnoosia

Vakavissa sairauksissa aikainen diagnoosi on selviämisen kannalta tärkeää. Monet naiset eivät välitä oireista, vaan päättävät olla huomioimatta niitä. Monet luulevat, että välinpitämättömyys poistaa myös oireet. Ongelman huomioimattomuus voi tuntua helpolta ratkaisulta, mutta yleensä silloin käy vain pahemmin.

Monet välttävät lääkärillä käyntiä myös sen tähden, koska ovat varmoja, että saavat siellä kuolemantuomion. Tosiasiassa lääkäri pystyy toteamaan monet sairaudet ajoissa.

– Sairaudet, kuten rinta-, suolisto- ja ihosyöpä pystyttäisiin toteamaan helposti ja hoitamaan menestyksekkäästi ennen kuin ne etenevät seuraavalle tasolle, mikäli naiset kuuntelisivat lääkäreitään itsensä tutkimisen, aikaisen mammografian, säännöllisen kolonoskopian, aurinkovoiteen käytön ja ihon tutkimisen suhteen, terveyskaupan omistaja Marina Peredo toteaa.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Colorbox

Lue myös:

    Uusimmat