Tämä Ukraina-vyyhdissä vangituista tiedetään – toinen on erään ukrainalaisten yhdistyksen puheenjohtaja

Ukrainaan kohdistuviin suojavarusteostoihin liittyvässä talousrikostutkinnassa on vangittu eräs paikallisen ukrainalaisten yhdistyksen edustaja.

Keskusrikospoliisi tiedotti tänään, että kaksi miestä on vangittu törkeään rahanpesuun liittyvässä rikostutkinnassa. Tapauksessa suomalainen yritys oli vastaanottanut rahaa Ukrainasta suojavarusteiden ostamiseksi sotatoimialueelle. Ukrainan puolustusministeriön rahoja vietiin esitutkinnan perusteella yrittäjälle 5,7 miljoonalla eurolla.

Esitutkinnan perusteella yrittäjä toimitti Ukrainaan liivejä kuitenkin vain puolet pyydetystä määrästä, eikä summaa näin käytetty kokonaisuudessaan liivihankintoihin.

– Esitutkinta on vielä alussa, joten rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä. Esitutkinnan perusteella osa rahoista päätyi suomalaisyrittäjän velkojen maksuun sekä auto- ja kesämökkihankintoihin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kaj Björkqvist Keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Poliisin epäilemä rikos on tapahtunut Hausjärvellä keväällä 2022. Miehet vangittiin todennäköisin syin epäiltyinä törkeästä rahanpesusta tai törkeästä kavalluksesta.

Vangituista miehistä 1970-luvulla syntynyt suomalaismies pyörittänyt rakennusalan yritystä. Vuonna 2022 hänen veronalaiset tulonsa nousivat yhteensä lähes puoleen miljoonaan euroon. 

Toinen vangituista on 1980-luvulla syntynyt mies, joka on myös erään alueellisen ukrainalaisten yhdistyksen puheenjohtaja ja ollut asemassaan myös mediassa. Hän on myös niin ikään erään rakennusalanyrityksen toimitusjohtaja.

Miehet vangittiin eilen todennäköisin syin epäiltyinä. Tapauksessa on myös kolmas epäilty, mutta häntä ei ole vangittu.

Kiistävät rikokset

Ukrainan korruption vastaisen virasto Nabun mukaan suomalaisen yrityksen kanssa oli sovittu 5 000 suojaliivin toimittamisesta.

STT kertoo, että KRP:n mukaan Ukrainan puolustusministeriön huijaamisesta epäillyt kolme suomalaista ovat kiistäneet rikosepäilyt. 

Ukrainan viranomaiset tutkivat mahdollisuutta, että ylijääneitä rahoja olisi päätynyt myös ukrainalaisille virkamiehille.

Lue myös:

    Uusimmat