Tämä rasvanpolttoa tehostava terveyspommi aiheuttaa riippuvuutta!

Jos kaipaat hieman potkua ruokaasi ja samalla tehostusta aineenvaihduntaan, lisää ruokiisi chiliä!

Chilit ovat todellisia terveyspommeja ja voivat kaikessa nautittavuudessaan aiheuttaa myös riippuvuutta. Tiesitkö esimerkiksi, että chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa? Chileissä on runsaasti muun muassa C- ja E-vitamiineja ja niiden kuiva-aineesta jopa 20 prosenttia on hyödyllistä kuitua. Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia.

Chili onkin melkoinen terveyspommi ja hedelmistö löytyy apu niin laihdutukseen kuin tautien ennaltaehkäisyyn ja parantamiseen.

Tehostaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa riippuvuutta

Chilipalkojen tulisuus johtuu kapsaisinoideista, erityisesti yhdisteestä nimeltään kapsaisiini. Eniten näitä polttavia yhdisteitä on vaaleissa siemenkiinnikkeissä. Kapsaisinoidit sitoutuvat hermoston reseptoreihin, jotka tuottavat aistimuksen kivusta ja poltteesta. Tämä saa kuitenkin aikaan mielihyvää tuottavan endorfiinin vapautumisen, jolloin chileihin voi syntyä jonkinasteinen riippuvuus.

Kapsaisiinilla on todettu olevan myös joitakin terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Se muun muassa suojaa vatsahaavalta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa auttaen näin myös rasvanpoltossa.

Suomalaiset kovia chiliharrastajia

Suomessa chilien tunnettuus on ollut aiemmin melko pientä. Viime vuosina kehittyneen chilibuumin myötä kotimaisen chilin kysyntä on nopeassa kasvussa. Chilejä käytetään entistä laajemmin muun muassa ruuanlaitossa ja leivonnassa. Kauppapuutarhaliitto ry valitsikin chilin vuoden 2013 vihannekseksi. Suomessa on lisäksi jatkuvasti kasvava todellisten chiliharrastajien joukko: chilejä maistellaan jo samalla tavoin kuin juustoja tai viinejä.

– Mitä enemmän ja useammin erilaisia chilejä maistelee, sitä enemmän niistä erottaa makueroja ja hienoja vivahteita. Tulisuuden sieto on puolestaan tottumiskysymys. Harrastuneisuuden kehittyessä tulisuuden skaalan ja sävyjen tunnistaminen terävöityy. Chileissä onkin valtavasti eroja. Tulisuus voi olla esimerkiksi pistävää, lempeää vai jopa nautinnollisen viipyilevää. Osa chileistä ei ole tulisia lainkaan, Fatalii Gourmet -yrityksen chilimestari Jukka ”Fatalii” Kilpinen vinkkaa.

Fatalii Gourmetin Kilpinen kehitti vuoden 2013 alussa Suomen ensimmäisen suojatun chililajikkeen, Fatalii Gourmet JIGSAW:n, joka on todennäköisesti maailman tulisin chili. JIGSAW on jalostettu edelleen C. chinense var. ’Moruga Scorpion’ -lajikkeesta

Lähteet: Fatalii Gourmet, Chiliyhdistys

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat