Mainos

Tämä rahaa kiristävä haittaohjelma leviää tietokoneissa

Poliisi on saanut maaliskuusta alkaen satoja ilmoituksia haittaohjelmasta, jolla yritetään kiristää rahaa koneen käyttäjältä.

Niin sanotuksi ransomwareksi (ransom = lunnaat) luokiteltava ohjelma lukitsee käyttäjän tietokoneen. Tämän jälkeen tietokoneen näytölle tulee ilmoitus, jonka mukaan tietokone on lukittu poliisin toimesta, koska tietokoneen käyttäjä on rikkonut tekijänoikeus- ja lähioikeuslakia tai katsonut tai levittänyt lapsipornoa.

Käyttäjää uhkaa ilmoituksen mukaan jopa 250 000 euron sakkorangaistus tai 4–12 vuoden vankeusrangaistus. Ilmoituksen mukaan tietokoneen saa toimimaan ostamalla R-Kioskilta 100 euroa maksavan B-Safe-koodin.

Jotkut ilmoituksen saaneet ovat menneet halpaan ja ostaneet mainitun koodin haittaohjelmiston purkamiseen. Turhaan, sillä kone on pysynyt haittaohjelman saastuttamana ja lukittuna.

Todellisuudessa haittaohjelmalla ei ole mitään tekemistä poliisin kanssa. Poliisi on ottanut yhteyttä R-Kioskeihin, joissa ilmoituksen mukaista purkukoodia on myyty.

Ainakin yli 4000 saastunutta konetta

Poliisille on maaliskuun jälkeen tehty jo yli kuusisataa ilmoitusta haittaohjelmasta, ja uusia ilmoituksia tulee viikoittain. Ongelmaa on esiintynyt pääasiassa Windows-käyttöjärjestelmän käyttäjillä.

Tämän haittaohjelman saastuttamia koneita Suomessa on arviolta jo nyt yli 4000. Todennäköistä kuitenkin on, etteivät läheskään kaikki tee asiasta ilmoitusta, koska yleisimmin haittaohjelman koneelleen saaneet ovat vierailleet niin sanotuilla K-18-sivuilla.

Ne, jotka ovat ottaneet yhteyttä nopeasti poliisiin, ovat saaneet rahansa takaisin.

Suomi on ensimmäisiä maita, joissa tätä haittaohjelmaa on tavattu, mutta se on levinnyt myös muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Pelkästään Espanjassa haittaohjelman perätöntä uhkausviestiä säikähtäneet ovat maksaneet haittaohjelmaa levittäneille rikollisille yli 2 miljoonaa euroa purkukoodista.

Poliisi tutkii asiaa, mutta luultavasti moni tietokoneen käyttäjä tulee vielä saamaan kuvatunlaisia viestejä.

Poliisi neuvookin tietokoneen käyttäjiä pitämään ohjelmistopäivitykset ja virusturvan ajan tasalla, olemaan vierailematta epäilyttävillä sivuilla sekä lataamatta vieraita tiedostoja koneelleen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.