Mainos

Tämä poliisi ei pelota – eikä karkaile niin kuin edeltäjänsä

Mielikuva poliisista voi hieman muuttua, kun Artturi astuu poliisiliivi päällään komentopaikalle.

– Lasten on helppo lähestyä Artturia, sillä hän ei ole yhtään pelottavan näköinen ja täksi talveksi hän on pudottanut sarvensakin, kertoo vanhempi konstaapeli Henna Kelloniemi Lapin poliisilaitokselta Rovaniemeltä.

Artturi on Suomen, ja ehkä koko maailman, ainoa poliisiporo. Poropoliisi-Artturi kuuluu Lapin poliisin Esikuntayksikköön ja lähinnä hänen tehtäviinsä kuuluu edustaminen. Esimerkiksi Rovaniemen joulurauhan julistuksessa Artturi oli vahvasti mukana.

– Artturilla on vähän verkkaisempi työtahti kuin meille muilla poliiseilla. Hänellä ei välttämättä ole työkeikkaa joka viikko tai kuukausi, kertoo Kelloniemi.

Työkeikoilla Artturi pitää päällään poliisiliiviä. Artturin vastuulle kuuluu muun muassa vuosittaisen porojen kiihdytysajojen kisaradan tarkastaminen, jouluparaatiin osallistuminen ja 112-päivillä edustaminen.

lähde: Lapin poliisilaitos

Äitinsä jalanjäljillä poropoliisiksi

Artturi tuli Lapin Esikuntayksikköön ja koko Suomen poliisien kummiksi vuosi sitten äitinsä esimerkkiä noudattaen.

Artturi on Suomen historian toinen poropoliisi, heti äitinsä jälkeen.

– Artturi oli mukana auto-onnettomuudessa äitinsä kanssa yli vuosi sitten. Äiti menehtyi, mutta Artturi toipui ja hänestä tuli poliisi äitinsä jalanjäljillä, kertoo Kelloniemi.

Poropoliisin tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä liikenneturvallisuudesta, sillä poronhoitoalueella jää auton alle 3000-4000 poroa joka vuosi.

Kelloniemen mukaan onnettomuuden syy on usein liian painava kaasujalka.

– Porohan saattaa ilmestyä auton eteen vain siinä ajassa, kun kuski vaihtaa valot pitkistä lyhyihin ja takaisin, Kelloniemi varoittelee.

Jouluksi syömään jäkälää

Neljästä jalastaan huolimatta poropoliisi muistuttaa persoonallisuudeltaan paljon ihmispoliiseja.

– Artturi on erittäin rauhallinen ja rohkea, kuten poliisit yleensäkin, Kelloniemi kertoo.

Vaikka Artturin työehdot noudattavatkin ihan omaa työehtosopimusta, joulunpyhät ja välipäivät ovat hänellekin vapaapäiviä.

– Pääasiassa joulu on minulle ja Artturille vapaa-aikaa, joten joulupyhiksi Artturikin rauhoittuu syömään jäkälää, Kelloniemi kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.