Tämä on STT:n lukiovertailun paras lukio

STT:n lukiovertailussa oli tänä vuonna kolme voittajaa: keskikokoiset lukiot, ruotsinkieliset lukiot ja Kotka svenska samskola. 

Perinteisissä lukiovertailuissa mitataan vain, millä arvosanoilla opiskelijat kirjoittavat ylioppilaaksi. Se ei huomioi, että eri lukioihin valikoituu erilaisia opiskelijoita. 

STT:n vertailussa sen sijaan mitataan lukioaikana tapahtunutta muutosta huomioimalla lukion aloittaneiden keskiarvot. Sitä ei ole huomioitu, että peruskoulujen arvostelukriteerit voivat eri kouluissa olla erilaisia.  

Vertailussa ovat mukana kaikki vuodet, joilta STT on kerännyt tietoa eli 2012-2014.  

Vertailussa selvästi parhaaksi ylsi Kotka svenska samskola. Myös kaksi muuta parasta ovat ruotsinkielisiä kouluja: Hangö gymnasium ja Katedralskolan i Åbo. 

Niiden menestykseen voi vaikuttaa se, että kaikki kolme sijaitsevat suomen- tai kaksikielisellä alueella, joten opiskelijoiden voi olla muita helpompi kirjoittaa hyvät arvosanat toisesta kotimaisesta kielestä.  

STT vertasi lukioita myös koon mukaan. Keskimäärin parhaat tulokset syntyvät lukioissa, joissa oli sadasta alle viiteensataan hyväksyttyä kirjoittajaa kolmen vuoden aikana. Huonoiten menestyvät lukiot, joissa hyväksyttyjä kirjoittajia oli yli 500. Kuitenkin suurten koulujen keskinäiset erot olivat pieniä, kun taas pienissä oli sekä huippu- että häntäpään lukioita.  

VATTin listalla ruotsinkieliset eivät pärjänneet  

  
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT teki vastikään kattavan lukiovertailun, jossa se on ottanut huomioon myös muun muassa peruskoulujen erilaiset arvostelukäytännöt.

VATT ei ole julkaissut vertailuaan muun muassa sen takia, että lukioiden väliset erot osoittautuivat pieniksi.  

VATTista kuitenkin kerrotaan, että heidän vertailussaan STT:n vertailun ruotsinkieliset kärkilukiot olivat keskitasoa. Osa STT:n vertailun kärkilukioista sen sijaan pärjäsi myös VATTin listalla.  

STT:llä on vuosilta 2013-2014 tiedot siitä, kuinka moni lukiossa reputti ylioppilaskokeet. Vuodelta 2012 tietoja ei ole, minkä takia sinä vuonna kirjoittaneiden tulokset painottuvat vertailussa aavistuksen liikaa. Se johtuu siitä, että vuosikurssin määrä vaikuttaa suuremmalta kuin se todella oli.  

Reputtaneet ja lukion kesken jättäneet sotkevat vertailua muutenkin. He ovat saattaneet päästä sisälle rimaa hipoen, jolloin he laskevat aloittaneiden keskiarvoa mutta eivät vaikuta ylioppilastuloksiin.  

Lue myös:

    Uusimmat