Tämä on Northugin salaisuus – ”Kerta kaikkiaan muita parempi”

Norjan Petter Northug nosti Falunista ryöväämillään neljällä MM-kultamitalilla itsensä uudelle tasolle. Hän on muita edellä siinä mikä ratkaisee: voittamisessa.

50 kilometrin kilpailu Falunissa oli näyte siitä, mitä Northug tällä hetkellä on. Hän hiihteli kaukana kärjestä ensin 40 kilometriä. Seuraavien yhdeksän kilometrin aikana hän kohensi sijoitustaan näennäisesti, mutta pysytteli silti kymppisakin ulkopuolella. Kun matkaa oli jäljellä kilometri, norjalainen ”juoksi” muut suohon. Loppukiriä edeltänyt takamatka olisi ollut kaikille muille mahdoton.

– 50 kilometrin kisa osoitti sen, kuinka paljon hän luottaa itseensä ja omiin kykyihinsä, kun puhutaan voittamisesta, MTV Sportin asiantuntija Toni Roponen sanoo.

– Hän on hiihdon Michael Jordan tai Lionel Messi. Hän löytää aina erilaisia ratkaisumalleja, Roponen jatkaa.

Roposen mielestä Northugilla on monia ylivoimaisia ominaisuuksia, kuuluisin niistä on valtaisa loppukiri. Hänellä on maine roikkujana, joka tekee jokaisesta kisasta sprinttikilpailun, mutta esimerkiksi kaksi vuotta sitten hän oli 15 kilometrin väliaikalähtökisassa aivan ylivoimainen maailmanmestari.

– Hän on kerta kaikkiaan parempi hiihtäjä kuin kukaan muu tällä hetkellä, kun puhutaan voittamisen kulttuurista, Roponen naulaa.

Northug hiihti Falunin kisoissa kaikki kuusi matkaa ja voitti niistä neljä.

– Kun puhutaan, että onko hän kova kestävyysurheilija, niin viimeisenä hiihdetty viidenkympin kisa kesti todella kauan ja hiihdettiin äärimmäisissä olosuhteissa. Mies painaa yli 80 kiloa, on hiihtänyt viisi kisaa alle ja voittaa ihan käsittämättömällä viimeisen kilometrin taktisella ratkaisulla, niin kyllä siinä on aika kova kestävyysurheilija, sanoi kuka tahansa mitä tahansa, Roponen sanoo.

”Miten seuraavalla kerralla löisi muut?”

Northugia pidetään paitsi roikkujana, myös luonteeltaan ylimielisenä. Roponen keskusteli hänen kanssaan Falunissa parisprintin voiton jälkeen. Northug ei ole yhden tempun ihme.

– Hän oli kuin pikkupoika, kun hän selitti taktiikkaansa: ”eikö ollut aika makee taktiikka”. Hänestä on kiva miettiä, miten hän seuraavalla kerralla löisi kaikki muut. Hänellä on sellaista poikamaista vekkulimaisuutta, että mitähän seuraavaksi keksisi. Häneltä löytyy niin paljon erilaisia variaatioita miten hän voi hiihtää, Roponen ihailee.

Northug ajoi kesällä alkoholin vaikutuksen alaisena autonsa romuksi ja asiaa on puitu oikeudessa. Hän ei ole vielä kärsinyt rangaistustaan. Sen lisäksi 29-vuotias hiihtotähti on ajautunut Norjan hiihtomaajoukkueen kanssa lukemattomia kertoja napit vastakkain. Hän ei harjoittele maajoukkueen mukana ja sponsoriasioita ei ole aina hoidettu lajiliiton haluamalla tavalla. Se on kuitenkin varmaa, että kun starttipyssy paukahtaa ja matkan, oli se mikä tahansa, toisessa päässä odottaa mitali, Northug aikoo olla sen luona ensimmäisenä. Siksi arvokisavoittoja on nyt 15.

– Hän on kansallissankari. Jos norjalaiset eivät rakastaisi Petteriä, hänet olisi ollut helppo jättää joukkueesta ulos. Norjalaiset rakastavat voittamista yhtä paljon kuin Petter Northug ja sen takia tämä kaveri on pakko pitää mukana, Roponen sanoo.

Norjalle viestimitalit ovat ne kaikkein tärkeimmät. Northug oli viidennessä perättäisessä MM-kultajoukkueessa ankkurina. Sillä hän on ansainnut kotimaassaan lähes pyhän aseman. Ja miten viesti ratkesi? Northug voitti loppukirissä, tietysti.

Lue myös:

    Uusimmat