"Tämä on ihan katastrofi!" – Lakiuudistus on ajamassa toista lastaan odottavaa naisyrittäjää talousahdinkoon

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Milloin perheen perustamiseen kannattaa havahtua, erikoislääkäri Tarja Olkinuora?

Yrittäjien äitiysrahojen määräytymisperusteet uudistuvat vuodenvaihteessa. Odottavalle äidille päätös voi pahimmillaan tarkoittaa pahoja taloushuolia.

Liikejohdon konsultoinnissa yrittäjänä työskentelevä Anni* on juuri saanut tietää olevansa raskaana.

Loppukeväästä syntyväksi odotettu lapsi on iloinen asia vanhemmille ja pikkusiskon- tai veljen saavalle esikoiselle. Äiti joutuu kuitenkin nyt käsittelemään myös asioita, joita raskaana olevan ei pitäisi joutua ajattelemaan – rahahuolia.

Perhepiirissä joudutaan laskemaan tarkkaan, kuinka varat saadaan riittämään äitiysloman ajaksi.

Taustalla ei ole huonosti sujuva bisnes, vaan Kelan äitiysrahojen maksuperusteissa tapahtuva uudistus. 

– Tämä on ihan katastrofi, Anni huokaa.

Mistä on kyse?

Vuoden 2020 alusta voimaan tuleva uudistus muuttaa raskaaksi tulevien yrittäjien tilannetta.

Naisyrittäjä voi pitää äitiyslomaa omilla säästöillään tai Kelan myöntämällä äitiysrahalla, joka kertyy YEL-työtulon mukaan. YEL-työtulo on käytännössä se summa, jonka yrittäjä itse määrittelee oman työpanoksensa arvoksi.

YEL-työtuloon perustuva YEL-maksu laitetaan käteen jäävästä rahasta sivuun normaalien työeläkemaksujen tapaan.

Aiemmin äitiysraha on perustunut kuuden äitiyslomaa edeltävän kuukauden YEL-työtuloon. Kun yrittäjä on huomannut tulleensa raskaaksi, hän on pystynyt vielä nostamaan omaa YEL-maksuaan, joka puolestaan on taannut tuloja myös äitiysaikaa varten.

Vuoden alusta lähtien vanhempainpäivärahat määräytyvätkin 12 kuukauden tulojen mukaan.

Menettely tuntuu mielivaltaiselta ja epäreilulta

Annin nimi on muutettu, sillä raskaus on vielä niin tuore, ettei lähipiirikään ole tietoinen asiasta.

Ensimmäisen raskautensa kohdalla Anni korotti YEL-maksuansa kuusi kuukautta etukäteen ja tuli näin ollen äitiyslomallakin hyvin toimeen.

Nyt Annin olisi pitänyt nostaa YEL-maksuansa 12 kuukautta ennen äitiyslomansa alkua – siis helmikuussa 2019 – päästäkseen haluamalleen tulotasolle.

– Minun olisi pitänyt korottaa maksuani jo kaksi kuukautta ennen kuin muutoksesta oli edes päätetty, Anni äimistelee.

Tekemiensä laskelmien perusteella Annin äitiysraha saattaa uudistuksen myötä olla vain noin 900 euroa kuussa. Perheen talous, esimerkiksi asuminen, on budjetoitu aivan erilaisten summien mukaan.

– Tarvitsen 2500 euroa kuussa, jotta tulen toimeen, Anni sanoo.

Menettely tuntuu Annista kohtuuttomalta, mielivaltaiselta ja epäreilulta.

– En todellakaan tiedä, miten ratkaisemme tämän perheessämme. Olen todella surullinen, jos joudun menemään töihin, kun meillä on pieni vauva, Anni murehtii itkuun murtuen.

Alivakuutus on katsottu ongelmaksi

Mikäli tiedossa ei ole äitiyslomaa tai vastaavaa poissaoloa töistä, yrittäjät saattavat asettaa YEL-maksunsa niin alhaisiksi, ettei maksu anna varsinaista turvaa työttömyyttä tai vanhuutta varten.

Syynä voi olla esimerkiksi se, että säästyvät rahat investoidaan yritykseen tai muuhun kohteeseen, jonka katsotaan takaavan tulevat tulot paremmin.

Alivakuutusta on pidetty ongelmana, jonka on pelätty vaikuttavan negatiivisesti jopa kollektiiviseen työeläketurvaan. 

Päivärahauudistus valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeriössä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana, mutta lait vahvistettiin vasta huhtikuussa hallituksen muututtua toimitusministeristöksi.

Anni sanoo ymmärtävänsä idean uudistuksen takana, mutta muistuttaa, ettei lapsen saanti ole useinkaan tiedossa vuotta etukäteen. 

Hän kritisoi myös erityisesti siirtymäajan lyhyyttä; Anni katsoo, ettei ensi keväänä synnyttävillä ei ole ollut edes teoreettista mahdollisuutta varmistaa riittävää toimeentuloa äitiyslomalle.

– On vääryys ensi keväänä syntyviä yrittäjänaisten lapsia kohtaan, ettei heillä välttämättä uudistuksen takia ole mahdollisuutta saada äidin hoivaa ensimmäisinä kuukausinaan, jos äiti joutuu palaamaan töihin ennen aikojaan.

"On iso kysymys, miten nämä naiset selviävät"

Erittäin suuri kysymys on Annin mielestä myös kysymys siitä, mitä tekevät ne pienyrittäjät, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa korkeampaa YEL-maksua 12 kuukauden ajan.

– Uudistus iskee kaikkein kovimmiten erityisesti pienituloisiin yrittäjänaisiin, jotka lähtökohtaisestikin kerryttävät omaa eläketurvaansa aivan liian vähän. On iso kysymys, miten nämä naiset selviävät, koska heillä ei kerta kaikkiaan ole sitä rahaa.

Annin mielestä uudistus tuntuu käytännössä sosiaaliturvan heikentämiseltä.

– Minusta on naurettavaa, että meillä on valtava huoli vauvakadosta, ja samaan aikaan heikennetään naisten edellytyksiä hankkia lapsia, Anni lataa.

Haastateltavan nimi muutettu. 

Lue myös:

    Uusimmat