Tämä ominaisuus on suomalaisten mielestä tärkeintä sängyssä

Suomalaisten mielestä patjan tärkein ominaisuus on sopiva kovuus. Tätä mieltä oli peräti 60 prosenttia vastaajista viime lokakuussa tehdyssä kyselytutkimuksessa.

Kun suomalaisten nukkumistottumuksiin tutustuttiin kyselytutkimuksella, saatiin patjanvalintakriteereiden osalta mielenkiintoisia tuloksia. Enemmistö nimittäin piti patjan tärkeimpänä ominaisuutena sen kovuutta eikä esimerkiksi kokoa tai hintaa. Fysioterapeutti Päivi Ukkola pitää tuloksia yllättävinä.

– Totta kai patjan kovuuden pitää miellyttää nukkujaa, mutta siihen ei pelkästään pitäisi kiinnittää huomiota. Tarkkaan on myös mietittävä materiaalivalinnat patjojen ja muidenkin makuuhuonetekstiilien osalta. Siinä ollaan niin kovin lähellä ihoa ja hengitysteitä, sanoo fysioterapeutti Päivi Ukkola.

Patjan kokoa piti tärkeimpänä valintakriteerinä noin neljännes vastaajista. Parisänkyyn valitaan yleensä riittävästi leveyttä eli 160 tai 180 senttiä yhteensä, mutta sinkkunukkujallekin Ukkola suosittelee vähintään 105 senttiä leveää patjaa, jotta sängyssä mahtuu mukavasti kääntämään kylkeään. Pituus on yhtä tärkeä tekijä.

– Patjassa on hyvä olla pituutta 15–20 senttiä yli oman pituuden, joten kahden metrin pituinen standardipatja ei riitä, jos kyseessä on esimerkiksi 190-senttinen henkilö. Kaiken kaikkiaan patjan valinta on aina yksilöllistä: mikä sopii naapurille, ei ehkä sovikaan minulle.

Näin tutkimus tehtiin

– Unikulma teetti lokakuussa 2011 YouGov Finlandilla kyselytutkimuksen, joka liittyi 18-74 –vuotiaiden suomalaisten nukkumiseen.

– Tutkimus toteutettiin web-kyselynä 22.10. – 26.10.2011 YouGov Groupin kuluttajapaneelissa, johon kuuluu 25 000 suomalaista.

– Tutkimuksen vastaajamäärä (1006) on painotettu suomalaista väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.

Deski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja