Mainos

Tämä meteoriitti häikäisi Suomen taivaalla

Etelä-Savon metsiin putosi myöhään lauantai-iltana kookas avaruuskivi. Noin puolen kilon painoinen meteoriitti loisti harvinaisen kirkkaana parin sekunnin ajan iskeydyttyään ilmakehään kello 23.36.

Tulipallon lentorata kulki Jyväskylän pohjoispuolelta kaakkoon ja se putosi lähes kohtisuoraan alaspäin.

Maan pintaan iskeydyttyään kivestä arvioidaan jääneen jäljelle noin 300 gramman painoinen kappale. Mahdollista on myös, että meteoriitti hajosi törmäyksessä palasiksi.

Tätä kadonnutta avaruuskiveä tähtitieteilijät metsästävät parhaillaan kuumeisesti. Meteoriitin putoaminen tallentui usealle eri automaattikameralle, mutta missä on itse kivi?

- Emme ole vielä onnistuneet löytämään sitä, Arto Oksanen tähtiharrastusyhdistys Jyväskylän Siriuksesta myöntää. – Tiedämme putoamispaikan noin kilometrin tarkkuudella, mutta lumen takia sitä voi olla vaikea löytää.

Löytöpalkkio luvassa

Tähtitieteellisen yhdistyksen URSA:n tulipallotyöryhmä on laskenut meteoriitin putoamispaikaksi Solkkasuon Kauppilan kylässä Iso-Kaiturin itäpuolella.

- Ihmiset voivat auttaa meitä sen etsimisessä. Kiveen saa koskea löydettäessä ja sen voi toimittaa joko Jyväskylän Siriukselle tai URSA:an. Se voi olla mustunut ja palanut ilmakehässä.

- Meteoriittilöydöksistä on ollut tapana maksaa löytöpalkkio, Oksanen muistuttaa.

Entä aikooko Oksanen itse lähteä Etelä-Savon metsiin metsästämään avaruuskiveä?

- Viikonloppuna mahdollisesti lähdetään partioimaan, Oksanen naurahtaa.

Kiven löytäjän toivotaan ottavan yhteyttä Arto Oksaseen numeroon 040 565 9438. Oksasta kiinnostaa myös mahdolliset silminnäköijähavainnot ja kuvat meteoriitista, joiden avulla sen putoamispaikka saadaan paremmin laskettua. Meteoriittihavainnoista voi tehdä ilmoituksen myös URSA:n verkkosivujen kautta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.