Mainos

Pohjoismaiden viestintäviranomaiset teettivät antennivertailun – nämä puhelimet pärjäsivät

Pohjoismaiden viestintäviranomaiset teettivät yhdessä Mobile Phone Antenna Performance 2016 -tutkimuksen, jossa havaittiin merkittäviä eroja eri matkapuhelinmallien lähetyksen ja vastaanoton suorituskyvyssä puhelinta kädessä pidettäessä.

Eri testeissä erinomaisesti pärjäsi erityisesti Microsoftin Lumia 640 -puhelin. Se sijoittuu kärkijoukkoon tasaisesti eri testeissä.

Testeissä mitattiin puhelimen antennisuorituskykyä eri käsillä pideltäessä. Puhelukäytön osalta puhelimet järjestettiin tuloksissa GSM900-verkon perusteella, sillä sitä pidetään tärkeimpänä puhekäytön taajuutena.

Eroa on myös sillä kummalla kädellä puhelintaan pitelee, eli mitkä kohdat puhelimesta käden ote peittää. Kuten yllä ja alla olevia kahta tulostaulukkoa vertailemalla voi huomata, sijoituksissa on eroja. Yleisesti ottaen paremmat ovat kuitenkin parempia – piti niitä sitten kummalla tahansa kädellä. Suurimmillaan ero oikealla ja vasemmalla kädellä pideltäessä on jopa 12 desibeliä kuuluvuudessa.

Huomionarvoista tuloksissa on Applen eri iPhone-mallien varsin heikko suorituminen. Erityisesti vasemmalla kädellä pideltäessä iPhonet pärjäävät huonosti miehittäen tuloslistan neljä viimeistä sijaa, kuten alta käy ilmi.

Puhelukäytössä heikko antennisuorituskyky voi näkyä muun muassa huonompana puheluiden äänenlaatuna tai puheluiden katkeamisena.

Datakäytön eli tiedonsiirron osalta tuloksissa puhelimet puolestaan järjestettiin LTE800-verkon perusteella sen yleisyyden takia.

Kärkeen ylsi jo aiemmin mainittu Microsoftin Lumia 640, jota seurasivat sen seuraajamalli Lumia 650 useampien Samsungin huippupuhelinten seassa.

Datakäytössä iPhonet ovat puheluja vahvemmilla, mutta kuitenkin vain keskijoukoissa.

Muutenkin datakäytössä erot ovat puhelukäyttöä pienemmät. Todennäköisesti syy löytyy vähemmistä häiriötekijöistä – puhuttaessa puhelin korvalla myös lähellä oleva pää tuottaa esteitäsignaalien etenemiselle käden lisäksi.

Heikko toiminta datakäytössä voi vaikeuttaa suurempien tiedonsiirtonopeuksien saavuttamista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.