Mainos

Tämä löytö muuttaa Suomen historiaa

Turun vieressä Kaarinan Ravattulassa kaivetaan esiin merkittävää kirkkolöytöä. Kaivauksen kohteena ovat 1100-luvulla rakennettu kirkko, sen aita sekä ympäristön vielä vanhempi kalmisto.

Löytö on toistaiseksi vanhin kirkkolöytö Suomessa ja kertoo ajasta ennen kirkon järjestäytymistä varsinaisiin seurakuntiin.  

- On oletettu, että tällaisia kyläkirkkoja on ollut, mutta todisteita ei ole ollut. Löytö on tässä mielessä ainutlaatuinen ja muokkaa myös historiaa, kaivausten johtaja Juha Ruohonen sanoo.  

Ravattulan Ristimäen löytö on säilynyt poikkeuksellisen koskemattomana, koska paikalle ei ole rakennettu uutta kirkkoa eikä mäkeä ole muokattu millään tavalla. Kirkko on ollut mitoiltaan alle 10 metriä pitkä ja leveimmillään noin kuusi metriä. Se on rakennettu myöhemmästä tavasta poiketen koillis-lounaissuuntaisesti.  

- Kaikki myöhemmät kirkot on rakennettu itä-länsisuuntaan, joten tässä näkyy vielä ristiretkiajan vaikutuksia. Muutenkin tietomme Suomen kirkoista perustuvat 1400-luvun löytöihin.  

Löytöjen tutkimukseen ei varaa  

Kirkon jäänteet löytyivät viime vuonna alueella tehdyissä muissa kaivauksissa. Rahoituksen saaminen merkittävän löydön tutkimiseen on ollut kuitenkin vaikeaa.  

- Kalmistossa on arviolta 200 hautaa, joista nyt on tutkittu kaksi. Jos sieltä löytyisi esimerkiksi uusi muinaispuku, meillä ei olisi rahaa sen tutkimiseen, Ruohonen toteaa.  

Kaivauksia tehdäänkin Turun yliopiston ja Suomen Kulttuurirahaston rahoitusten lisäksi opiskelija- ja vapaaehtoisvoimin. Rahoitusta kaavitaan kokoon myös tarkoitusta varten perustetun yhdistyksen kautta.  

- Myymme postikortteja ja -merkkejä, t-paitoja sekä kirkon alttarin edustalta talteen otettua kirkkomaata. Tänä vuonna kaivauksia on tarkoitus tehdä elo-syyskuun ajan, mutta käytännössä kaivamme vain niin kauan kuin rahaa riittää.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.