Tämä kisa vaatii luovuutta: Miten syntyy omaperäinen sävellys, joka saa kestää vain 7 sekuntia? – lapset pääsivät yllättämään kisan tuomariston

Keski-Pohjanmaalla käytiin Äänimerkki-sävellyskilpailu 2:06
Lapsista löytyi yllättävää luovuutta Äänimerkki-kilpailussa.

Keski-Pohjanmaalla järjestettiin Äänimerkki-sävellyskipailu, jonka tarkoituksena oli saada Snellman-salin konsertteihin oikea, sävelletty äänimerkki.

Kriteerinä oli 5-7 sekunnin mittainen sävellys, joka olisi omaperäinen, luova ja musiikillinen pieni teos konserttien tauoille ja alkuun.

– Saimme todella hienoja ehdotuksia ja finaaliin valittiin viisi tuomariston mielestä parasta, jotka edustavat erilaisia näkemyksiä tuosta tärkeästä merkistä, kertoo Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kannatusyhdistys Klangin puheenjohtaja Heikki Nisonen.

Kaikkiaan kilpailuun hyväksyttiin 23 mitat täyttävää sävellystä, joiden tekijäjoukkoon mahtui nelisenkymmentä säveltäjää. Yllättäen viiden finalistin iät mahtuvat haarukkaan 9-12 vuotta.

– Näin on. Sieltä löytyi luovia ratkaisuja, kehui Nisonen.

Idea paukahti autossa

Lilli Lappi aloitti finaalin dramaattisella opuksella, joka muistutti konsertin alkuviritystä.

– Ajattelin että konsertin alkuun ja tauoille sopii teos, joka koostuu viulun viritysäänistä, sanoi veteliläinen Lappi.

Kälviäläinen Pihla Nikula oli pyöritellyt ideaa päässään jo pidempään, kunnes automatkalla paukahti.

– Siinä se vain tuli yhtäkkiä, autossa. Tämmöinen aika iloinen teos, kuvaili Nikula.

Kisassa kuultiin hyvin toisistaan poikkeavia sävellyksiä. Yleisön hurmasi Minerva Rasehorn, joka oli myös askarrellut päähänsä tyylikkään kahvikupin muotoisen hatun pahvista ja styroksista.

– Ajattelin säveltäessäni, että ne jotka ovat kahvilla, tarvitsevat merkin joka kertoo, että nyt on aika lopettaa kahvinjuonti.

Kälviäläinen Aino Vuolle oli säveltänyt kauniin teoksen, jonka nimi oli Sininen hetki.

– Se on minusta aika kaihoisa, arvioi Vuolle.

Kaiho tepsi tuomaristoon, joka lämpeni eniten Vuolteen sävellykselle.

– Nyt pyrimme saamaan teoksen äänitettyä studiossa mahdollisimman pian, jotta jo kevään konsertteihin saadaan kunnon äänimerkki, sanoi Nisonen. 

Lue myös:

    Uusimmat