Mainos

Tämä kamera huomaa ihosyövän esiasteen - kotimainen keksintö

23:46

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt kameran, jonka avulla voi havaita ihosyövän esiasteen. Erittäin tarkka hyperspektrikamera ottaa kuvan parissa sekunnissa.

Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia.

Kuvien avulla voi laskea hoidettavan ihokasvaimen sijainnin ja laajuuden. Kameran avulla havaittua ihosyöpää voidaan päästä hoitamaan jo siinä vaiheessa, kun sitä ei vielä näe paljain silmin.

Pilottivaiheen tutkimuksessa yhteistyökumppaneina ovat olleet Jyväskylän yliopisto, Päijät-Hämeen keskussairaala ja HYKSin Iho- ja allergiasairaala. 

Kuvausalue on 12 neliösenttimetriä, mikä mahdollistaa laajojen ihoalueiden kuvantamisen kerralla.

Säästää lisäleikkauksilta

Hyperspektrikameralla on tutkittu myös hankalasti silmällä erottuvien kasvojen alueen pintamelanoomien rajojen määrittämistä, jotta vältyttäisiin myöhemmiltä lisäleikkauksilta.

VTT:n kehittämä, Fabry-Perot -interferometriin perustuva hyperspektrikamera ottaa kuvan kymmenillä valon aallonpituuksilla, kun normaali kamera kykenee kolmeen aallonpituuteen.

Muodostuva spektrikuva on kolmiulotteinen kuutio, joka koostuu lukuisista päällekkäisistä harmaasävykuvista, joista jokainen on otettu kapealla valon aallonpituusalueella. Kuutiossa olevat kuvat muodostavat spektrin jokaiselle spektrikuvan pisteelle, joista kudokset voidaan tunnistaa ja näin rajata terveet ja pahanlaatuiset ihoalueet toisistaan.

Kuvista pystytään laskennallisten menetelmien avulla päättelemään hoidettavan ihokasvaimen sijainti ja laajuus. Pilottivaiheen tutkimuksessa tulokset varmennetaan koepaloilla.

Jo patentti Suomessa ja USA:ssa

Hyperspektrikameralle on myönnetty patentti USA:ssa ja Suomessa. Patentoidun keksinnön tekijä on VTT:n johtava tutkija Heikki Saari.

Ihosyöpien määrä on räjähdysmäisessä kasvussa myös Suomessa, mikä johtuu ihmisten liiallisen auringolle altistumisen seurauksena aiheutuvista UV-haitoista sekä väestön ikääntymisestä.

Jyväskylän yliopiston omistuksessa oleva kamera on tutkimuskäytössä Tietotekniikan laitoksella, ja sitä voidaan hyödyntää yleisinstrumenttina myös monessa muussa eri sovelluskohteessa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.