Tämä kaikki tiedetään Vuokatin koronatapauksesta – alueella joulunvietossa tuhansia ihmisiä: "Potentiaalia isolle altistumiselle on"

1:49
Katso video! Hallintoylilääkäri kiteyttää MTV Uutiset Liven lähetyksessä, mitä kaikkea Vuokatin koronatartunnasta tiedetään.

Vuokatissa koronavirustartunnan saanut on viisihenkisen perheen jäsen ja altistuneita voi olla hyvin suuri määrä.

Vuokatissa lomailleella ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä todettiin jouluaattona koronavirustartunta. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallintoylilääkäri Tuomo Erola kertoo MTV Uutisille toivovansa, että mahdollisimman harva ihminen olisi altistunut koronavirukselle.

Erolalla ei ole tarkkoja lukemia Vuokatin alueella jouluna lomailevien määrästä, mutta hän myöntää, että puhutaan tuhansista ihmisistä.

– Potentiaalia isolle altistumiselle on. Silloin kun ihmiset liikkuvat, valitettavasti silloin tahtoo myös virus liikkua, Erola sanoo.

Ennen oireiden ilmaantumista koronaan sairastunut henkilö liikkui Sotkamon, Vuokatin ja Katinkulman alueella. Kainuun soten mukaan on mahdollista, että henkilöllä on yhteys edelliseen alueella sairastuneeseen.

– Kyse on viisihenkisestä perheestä. Perheen sisällä oleva jatkotartunnan mahdollisuus on aina olemassa. Perheenjäsenet katsotaan näin ollen altistuneiksi. He ovat myös liikkuneet alueella, hallintoylilääkäri sanoo.

Sairastunut perheineen on siirretty karanteeniin erilliseen majoitusrakennukseen.

Altistuneiden jäljitys kattavasti ei ole mahdollista. Sairastunut liikkui alueilla, joissa oli paljon ihmisiä ja Kainuun sote pyytää, että alueella olevat matkailijat ja työntekijät hakeutuvat koronatestiin jos oireita ilmenee. Oireettomien ei kuitenkaan tarvitse hakeutua testaukseen.

"Riski epidemian leviämiselle nousee"

Keskeisiksi altistumispaikoiksi tiedotteessa luetellaan Hotelli Katinkullan aamiainen 21.–23. joulukuuta, Katinkullan kylpylä iltapäivällä 21. joulukuuta ja Katinkullan Classic Pizza iltapäivän ja alkuillan aikana 21. joulukuuta.

Mahdolliset altistuspaikat

– Hotelli Katinkullan aamiainen 21.–23.12.

– Katinkullan kylpylä iltapäivällä 21.12.

– Katinkullan Classic Pizza iltapäivän ja alkuillan aikana 21.12.

Testaus on mahdollista Kainuun keskussairaalan drive in -testauksessa, jonne saa ajanvarauksen numerosta 040 165 0020.

– Riski epidemian leviämiselle nousee, mikäli varatoimista ei huolehdita. Erityisesti tartuntojen leviäminen muuhun väestöön tulee estää, eikä sukulaisvierailuja tai vastaavia tapaamisia tule nyt tehdä, Kainuun soten tiedotteessa todetaan.

Kainuun sote muistuttaa lisäksi, että matkailevien on toimittava "vastuullisesti ja pitäydyttävä vain omassa seuruessaan".

Hallintoylilääkäri vastasi MTV Uutiset Livessä kysymyksiin koskien Vuokatin koronatapausta. Katso koko lähetys alapuolelta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja