Mainos

Tämä afgaanitytön julma kohtalo nosti maailmanlaajuisen kohun

Afganistanissa on paljastunut jälleen barbaarimainen nuoren naisen kohtelu. Naisia ja nuoria tyttöjä kohdellaan yhä julmasti Afganistanissa, mutta harva julmuus paljastuu. Nyt Afganistanissa keskustellaan naisten ihmisoikeuksista, kansainvälisen painostuksen takia, kertoo Suomen Afganistanin-suurlähettiläs.

Keskustelun käynnisti Sahar Gulin kohtalo. Gul oli vasta 14-vuotias, kun hänet myytiin vaimoksi kolmikymppiselle miehelle Pohjois-Afganistanissa. Morsiamen veli sai kaupasta vajaat 4 000 euroa.

Aviomiehen perhe suunnitteli tienaavansa rahaa Saharin avulla. Hän kuitenkin kieltäytyi rupeamasta prostituoiduksi.

Sen jälkeen Sahar pahoinpideltiin ja teljettiin käymälään viideksi kuukaudeksi. Häntä kidutettiin pihdeillä ja tupakantumpeilla. Kynsiä ja hiuksia revittiin irti. Hän pysyi hädin tuskin hengissä verenhukan, nälän ja janon takia.

Sahar pelastui toissa viikolla, kun naapurit kuulivat hänen itkunsa. Tyttö vietiin sairaalaan pääkaupunkiin Kabuliin, ja hänen on määrä päästä jatkohoitoon Intiaan.

Aviomies pääsi karkuun poliisia

Poliisi pidätti anopin, kälyn ja apen, mutta aviomies pääsi karkuun. Hallitus on luvannut presidentti Hamid Karzain johdolla, että syyllisiä rangaistaan.

Afganistanin viranomaisia on painostettu pitkään puuttumaan tyttöihin ja naisiin kohdistuviin julmuuksiin, mutta yleensä syylliset selviävät ilman tuomiota. Rangaistus saatetaan langettaa uhrille.

Esimerkiksi raiskattuja on vangittu, koska heidän on katsottu harjoittaneen avioliiton ulkopuolista seksiä. "Moraalirikoksena" voidaan pitää myös väkivaltaisen miehen jättämistä tai pakkoavioliitosta pakenemista.

Köyhät myyvät lapsiaan avioon

Sahar Gulilla on kohtalotovereita eri puolilla maata, mutta kukaan ei tiedä, kuinka paljon. Vain harvat tapaukset tulevat julkisuuteen.

- Tässä yksittäisessä tapauksessa kansainvälinen painostus oli kovaa, kertoo Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Pauli Järvenpää STT:lle.

Hänen mukaansa Saharin tarina on herättänyt Afganistanissa yhteiskunnallista keskustelua, mikä saattaa parantaa tyttöjen asemaa jossain määrin. Perinteitä se ei kuitenkaan muuta.

- Valitettavasti lapsimorsiamen ottaminen - tai pitäisi sanoa ostaminen - kuuluu erittäin vahvasti ja syvällisesti afgaanikulttuuriin. Saattaa olla 8-9-vuotiaita tyttöjä, joita köyhät isät myyvät maaseudulla lähinnä sukulaisilleen, Järvenpää kertoo.

-Kun asia on nyt otettu presidentti Karzaita myöten esille, niin varmasti tähän käytäntöönkin pyritään puuttumaan.

Ministerit vierailivat sairaalassa

Sisäministeriö määräsi kymmenen poliisia etsimään Saharin miestä ja muita kidutukseen osallistuneita. Hallituksella on paineita näyttää länsimaisille tukijoilleen, ettei ihmisoikeusrikoksia hyväksytä.

- Tämä on yksi pahimmista väkivaltatapauksista afganistanilaisia naisia vastaan. Syyllisiä on rangaistava, jotta myös muut oppivat, sanoi terveysministeri Suraya Dalil paikallisille toimittajille viime viikolla.

Hän vieraili Saharin luona sairaalassa naisasiainministerin kanssa. Dalil kertoi tytön romahtaneen henkisesti.

- Hän on vasta lapsi. Tämä on Afganistanin traaginen, sydäntä särkevä tarina.

Afganistanin lain mukaan tyttöjen on oltava vähintään 16-vuotiaita mennessään naimisiin. Melkein puolet morsiamista on kuitenkin tätä nuorempia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.