Mainos

Talvivaarassa uusi riski – konkurssipesä juoksuttaa liuosta avolouhokseen

Talvivaara joutuu varautumaan jälleen uuteen ympäristöriskiin. Konkurssipesä ilmoitti Kainuun ely-keskukselle, että se joutuu aloittamaan metallien talteenottolaitoksen paluuliuoksen eli ns. raffinaatin johtamisen avolouhoksen keskimmäiseen syvennykseen.

Konkurssipesän arvion mukaan liuoksen johtaminen louhokseen on ympäristön pilaantumisen vaaran estämiseksi aloitettava viimeistään huomenna perjantaina. Tällä hetkellä ei ole mahdollista arvioida kuinka suuri määrä liuosta avolouhokseen joudutaan johtamaan.

Raffinaatin ja mahdollisesti myös tuotantoliuoksen siirtämisen turvalliseen paikkaan avolouhoksen keskisyvennykseen arvioidaan kestävän muutamista päivistä yli viikkoon.

Sulaminen kiihtyy – varotilavuus loppumassa

Mikäli joudutaan tilanteeseen, että metallien talteenottolaitos ei ole toiminnassa, valmistautuu konkurssipesä myös tarvittaessa johtamaan metallien talteenottolaitoksessa käsittelemätöntä tuotantoliuosta avolouhoksen keskisyvennykseen.

Tällä hetkellä bioliuotuskierron altaissa olevan liuoksen yhteismäärä on konkurssipesän arvion mukaan yhteensä 840 000 kuutiota ja lisäksi liuosta on tuotantokasoissa.

Liuotuskierrossa oleviin altaisiin ja varoaltaisiin mahtuu liuosta noin 950 000 kuutiota. Tämän määrän ylityttyä liuosta alkaisi päästä hallitsemattomasti ympäristöön.

– Lähipäivinä lumien ja jään sulaminen tuo liuoskiertoon huomattavan paljon vettä, konkurssipesä tiedotaa.

Konkurssipesän arvion mukaan sähkökatkojen sekä muiden poikkeuksellisten olosuhteiden varalta tarvitaan noin 12 tunnin varotilavuus.

Elystä uusi päätös

Yksikön päällikkö Sari Myllyoja Kainuun ely-keskuksesta myöntää, että konkurssipesän ilmoitus tuli hieman yllättäen vaikka liuotuskiertoa on jatkuvasti tarkkailtu.

– Meidän on tehtävä asiasta nyt uusi päätös. Se tehdään ympäristönsuojelulain uuden pykälän perusteella.

Konkurssipesän ilmoituksen mukaan kyse on uudessa pykälässä mainitusta valmistautumisesta ympäristön pilaantumisen estämiseksi tai rajoittamiseksi poikkeuksellisen tilanteen aikana.

Eilen Kainuun ely-keskus antoi konkurssipesälle luvan juoksuttaa puhdistettuja vesiä väliaikaisesti luontoon samaisen pykälän perusteella vaikka se on ympäristöluvan vastaista ainakin sulfaatin ja pian myös mangaanin osalta.

Raffinaatti on väkevää

Myllyoja muistuttaa, että nyt uudessa ilmoituksessa kyseessä ovat väkevät tuotantoliuokset, jotka normaalitilanteessa päätyisivät metallitehtaalle.

– Näitä on aiemminkin johdettu avolouhokseen luvatta ja siitä olemme tehneet myös tutkintapyynön poliisille. Asiaa on nyt tarkkaan pohdittava aivan uudessa tilanteessa, Myllyoja korostaa.

Tilanteen monimutkaisuutta kuvaa myös se, että eilisessä päätöksessä puhdistettujen jätevesien laskemista avolouhokseen ei sallittu. Siellä ne sekoittuvat avolouhokseen jo varastoitujen käsittelemättömien jätevesien kanssa.

– Tällöin käsittelemättömien jätevesien osuus kasvaisi ja yhä vaikeuttaisi vesienhallintaa kaivosalueella, ely perusteli.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.