Mainos

Talvivaarassa häiriö - pienehkö sulfaattipulssi pääsi luontoon

Talvivaaran kaivoksen eteläisellä vesienjohtamisreitillä on tapahtunut häiriötilanteessa sulfaatin ja mangaanin luparajaylitys.

Kaivosalueelta on päässyt korkeassa pH:ssa olevaa neutralointiainetta luontoon Lumijokeen.

Kaivoksella havaittiin eilen aamulla, että metallien talteenottolaitokselta kipsialtaalle johdettavia alitteita päätyi Kortelammen padon ohittavaan puhdasvesiojaan ja sieltä edelleen Lumijokeen.

Valtaosa alitteesta oli korkeassa pH:ssa olevaa loppuneutraloinnin alitetta, jota johdetaan ympäristöluvan mukaisesti kipsisakka-altaalle.

- Tilanne aiheutui siitä, että alitteen kuljettamasta sakasta oli muodostunut kipsiallaslohkon numero 4 kulmaan kohouma, jonka takana vesipinta kohosi reunapenkereen yli alitevirran vaikutuksesta, kertoo ympäristöstä vastaava osastopäällikkö Veli-Matti Hilla.

Häiriö kesti 10 tuntia

Alitetta oli ehtinyt virrata puhdasvesiojaan enimmillään 10 tunnin ajan ja enimmillään 2000 kuutiometrin verran.

Häiriötilanteesta ilmoitettiin eilen valvontaviranomaiselle eli Kainuun ELY-keskukselle.

- Kipsiallaslohkolla 4 ei varastoida vesiä, joten tapahtuma ei liity vesien varastointiin eikä kaivoksen haasteelliseen vesienhallintatilanteeseen, Hilla tarkentaa.

Heti kun tilanne havaittiin, alitteiden pumppaus ohjattiin muualle. Virtaukset saatiin heti loppumaan. Puhdasvesiojaan laitettiin myös kalkkimaitoa varotoimenpiteenä puhdistamaan vettä.

Haitallisia metalleja vähän

Talvivaara käynnisti välittömästi tehostetun ympäristönäytteenoton puhdasvesiojassa sekä Lumijoessa.

- Ensimmäiset vedenlaatutulokset ovat valmistuneet ja tulosten perusteella voidaan sanoa, että häiriötilanteen vaikutus jäi vähäiseksi, Hilla vakuuttaa.

Puhdasvesiojan yläosalla lähellä kipsiallasta veden pH oli 8,5 ja sulfaattipitoisuus 6 900 mg/l (luparaja 6 000 mg/l). Mangaanipitoisuus 15,8 mg/l ylitti ohjeellisena annetun mangaanin luparajan 6 mg/l. Veden alumiinipitoisuus oli koholla (1,4 mg/l). Alumiinille ei ole annettu ympäristöluvassa luparajoja.

Veden nikkeli-, sinkki-, kupari-, kadmium- ja uraani alittivat sekä luparajat että myöskin kaivoksen oman laboratorion määritysrajat.

Hilla: Altaat kunnossa

Vuodon vaikutukset näkyivät myös Lumijoen alaosalla, jossa havaittiin automaattimittareissa pH:n kohoamista sekä sähkönjohtavuuden kasvua.

Hilla korostaa, että Talvivaaran kipsisakka-altaat ovat siis täysin ehjät.

- Tilanne on ollut koko ajan hallinnassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.