Mainos

Talvivaarassa edessä märkä kevät – miljoonia kuutioita vettä selvitettävänä

Kevään nopea eteneminen ei ole ilouutinen Talvivaaran kaivoksella.

Tällä hetkellä alueella on ylimääräisiä vesiä varastoituna Kainuun ely-keskuksen mukaan 9,3 miljoonaa kuutiota ja kevään sulamisvedet tuottavat miljoonia lisäkuutioita. Vesimäärä on hieman laskenut tammikuun lukemista. Kaivosyhtiön konkurssipesän mukaan allastilavuutta löytyy alueelta 13 miljoonaa kuutiota.

– Likaisimmat vedet meillä on varastoitu louhokselle ja pieni määrä kipsisakka-altaaseen, joten ne eivät sieltä karkaa, viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen selvittää.

Hänen mukaansa lupaehtojen mukaiseksi puhdistettuja vesiä kaivoksella on varastoitu 2,8 miljoonaa kuutiota, mutta juoksutusten lupamääräykset rajoittavat juoksutuksia.

Talvivaaran kaivosalueen juoksutuskiintiöt sulfaatin osalta ovat täyttymässä pääsiäisen jälkeen. Kiintiö putosi vuodenvaihteesta 12 000 tonnista 1300 tonniin.

Omalla riskillä 

Kaivosyhtiön konkurssipesän ykkösvaihtoehto vesiongelman hoitoon on kohuttu ja kirottu purkuputki. Talvivaara Sotkamon konkurssipesä on aloittanut puhdistettujen vesien purkuputken rakentamisen omille mailleen, vaikka lupapäätöstä Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta saadaan odottaa huhtikuun lopulle saakka. Yhtiö toimii niin sanotusti omalla riskillä. Jos lupaa ei heru, työ jää kesken. 

Vapaaehtoisia maakauppoja purkuputken tiimoilta on tehty yli parikymmentä. Jos vapaaehtoisia kauppoja ei lopuista kymmenestä alueesta synny ja lupa purkuputken rakentamiselle ja käytölle myönnetään, lakikirjasta löytyy vipukeinoja kauppojen loppuun saattamiseksi.

Latosuon altaan reunaan on jo rakenteilla pumppuasema ja ensimmäiset kymmenet metrit purkuputkea on maan povessa.

– Tuhanteen kuutioon tarvitaan pumppuaseman muodossa lisävauhtia, mutta 600 kuutiota toimii luonnon omalla paineella. Korkeuseroa tämän Latosuon ja Nuasjärven välillä on 55 metriä. Heinäkuussa purkuputki on maan sisässä ja elokuulla on päästävä testaamaan, kertoo projektipäällikkö Kimmo Heikkinen.

Hän arvioi, että kaikki on valmista elokuun lopussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.