Mainos

Talvivaaran vahingoista jätetty jo miljoonien korvausvaateet

Talvivaaran kaivosyhtiön aiheuttamista vahingoista on jätetty Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon (avi) jo yhteensä miljoonien eurojen korvausvaatimukset. Määrän uskotaan edelleen lisääntyvän, kun pahin möly kaivosyhtiön jätevesivuodosta laantuu.

– Eivät ihmiset korvausvaatimusta sillä siunaamalla tee. Iso pompsi on vasta tulossa, ympäristöneuvos Juhani Itkonen avista ennakoi.

Korvaushakemuksia on tähän mennessä jätetty arviolta vajaat sata. Ympäristöluvat-vastuualueen johtaja, ympäristöneuvos Sami Koivula kertoo, että niistä pääosa on rantakiinteistöjen omistajilta.

Hakijoiden joukossa on myös muun muassa matkailuyrittäjiä ja Metsähallitus, joka ei Itkosen mukaan ole vielä esittänyt korvaussummaa.

Vahingoista vaaditut korvaukset vaihtelevat melkoisesti. Isoimmat niistä ovat satojen tuhansien eurojen luokkaa.

-Vaadittavalla summalla ei ole merkitystä, sillä kaikkia kohdellaan samanvertaisesti. Jos vaadit vahingoista miljoonaa, se ei tarkoita sitä, että saat sen. Jos vaadit sata euroa, voit saada paljon enemmän, Koivula muistuttaa.

Korvausten käsittely tulee olemaan iso savotta. Koivulan mukaan lupaviranomainen joutuu jalkautumaan jokaiseen korvausta hakeneeseen kiinteistöön. Korvausprosessi vie aikaa, eikä sitä välttämättä saada valmiiksi vielä ensi vuoden aikana.

Koivula kertoo, että avilla on toimivalta käsitellä vain vesistön pilaantumista koskevia vahinkoja ja niiden korvaamista. Esimerkiksi pölystä, melusta ja hajusta johtuvista haitoista on haettava korvauksia käräjäoikeudessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.