Talvivaaran työntekijät: Vielä on toivoa

Kaivosyhtiö Talvivaaran henkilöstöryhmät pettyivät rankkoihin saneerausuutisiin.

Luottamusmiehet kuitenkin vakuuttivat tuoreeltaan, että työntekijöillä on vielä uskoa kaivoksen tulevaisuuteen.

– On vielä mahollisuus, että ei niinku lyyvä lappua luukulle ja lopeteta koko touhua, uskoi työntekijöiden varapääluottamusmies Tero Pulkkinen MTV Uutisten haastattelussa.

Henkilöstöryhmät saivat puolilta päivin tarkempaa tietoa kaivosyhtiön saneeraussuunnitelmien vaikutuksista. Mahdollisten irtisanomisten, lomautusten tai osa-aikaistamisten kohdentuminen eri henkilöstöryhmiin ei ole vielä tiedossa.

– Yt-neuvottelut alkavat maanantaina ja näistä asioista keskustellaan nyt kuusi viikkoa, tiivisti tilannetta ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Pentti Vihanto.

Talvivaaralaisilla on edessä jo peräti kolmannet yhteistoimintaneuvottelut vuoden aikana.

Lumisade peitti jäljet

Talvivaaran kaivosmontuilla oli jo tänään hiirenhiljaista. Malmin louhinnassa ei ollut yhtään konetta eikä urakoitsijaa. Aamulla alkanut lumisade peitteli kaivoksella vähäisetkin elämän merkit.

Myös kaivoksen isot kuorma-autot seisoivat rivissä toimettomina. Kaivosyhtiön henkilöstö ei kuitenkaan panikoinut.

– Pettynyt, mutta toisaalta ehkä vähän helpottunutkin olo. Nyt on taas joku suunta mihin mennä, Pulkkinen kuvasi henkilöstön tunnelmia.

Louhinta pysäytettiin kaivoksella toistaiseksi ja lisäksi myös metallitehdas ajetaan kuukaudeksi alas kulujen minimoimiseksi.

– Nyt on tehty päätös, odottaminen on tältä osin ohi. Viesti on selkeästi se, että nyt haetaan säästöjä ja ratkaisuja, ja vielä on toivoa, Vihanto uskoi.

Vuosien paine niskassa

Kaivosyhtiön henkilöstö on ollut henkisesti lujilla jo pari vuotta kovassa mediapaineessa. Se on hitsannut väkeä yhteen eikä usko tuntunut loppuvan tänäänkään.

Pulkkisen arvion mukaan henkilöstö on jaksanut olosuhteisiin nähden hyvin, vaikka epävarmuutta on jatkunut jo pitkään.

– Kyllähän tässä on saanut selitellä kaikille kylän miehille tilannetta. Aikamoista hullunmyllyä.

– Minun mielestä porukka ei ole kuitenkaan kipuillut pahemmin, Pulkkinen sanoo.

Tulevaisuus on kuitenkin täysin auki eikä edes saneerausmenettelyyn pääsystä ole tietoa, saati sen onnistumisesta. Vihannon mukaan palkanmaksu kuitenkin jatkuu ja töitä on paljon edessä.

– Yhtiön johdon viesti henkilöstölle oli, että ympäristöasioista pidetään tiukasti kiinni eikä lupaehtoja saa ylittää.

– Siinä on kunnossapidolle töitä luvassa, Pulkkinen arvioi.

Alihankinta vaikuttaa heti

Sotkamon ja Kajaanin kuntataloudelle päivä toi huonoja uutisia, vaikka konkurssi olisi ollut vieläkin pahempi vaihtoehto.

– Saneeraus on meidän kannalta se vaihtoehto jota kannattaa nyt työstää, arvioi Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen.

Työntekijöistä Sotkamossa asuu noin kolmannes ja Kajaanissa kaksi kolmannesta.

– Aina sanotaan, että tällaisissa uutisissa vaikutus kuntatalouteen on tuntuva, mutta kyllä ajatukset ovat nyt perheissä. Siellä se tuntuu ensimmäisenä.

Kauppinen muistuttaa, että molemmat kunnat ovat olleet saajina, kun kaivos on tuonut työpaikkoja alueelle. Työpaikkojen menetyksen lisäksi alihankkijoiden töitä siirretään suurella todennäköisyydellä yhtiön omalle väelle ja se kirpaisee heti Kainuun aluetaloutta.

– Ehkä suurin vaikutus tulee sieltä alihankintaketjusta. Meidän metalliteollisuusyritysten liikevaihdosta iso osa, muistelen 17 prosenttia, liittyy Talvivaaraan.

Välivaihe – nyt odotellaan

Jos yhtiö pääsee saneeraukseen vaikutus työttömyysasteessa on arviolta puolen prosenttiyksikön luokkaa. Sekin on merkittävä summa verotuloissa.

– Puhutaan miljoonista mutta kuinka isoista miljoonista niin se nähdään kun tiedetään tuo lopputulema.

Kauppinen korostaa, että nyt on kysymys välivaiheen päätöksistä. Se, kuinka kylmä talvi Kainuuseen lopulta tulee, selviää lähiviikkoina.

– Ehkä joulukuun puolivälissä tiedämme, onnistuuko tämä saneerausvaihtoehto, Kauppinen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat