Mainos

Talvivaaran pomon julkikiroilu: Säälipisteiden keruuta?

Kriisiviestinnän asiantuntijat ovat täysin eri linjoilla siitä, miten Talvivaaran toimitusjohtajaksi palannut Pekka Perä onnistui vakuuttamaan tiedotustilaisuudessa tänään.

Viestintätoimisto kiittää Perää persoonallisesta kriisiviestinnästä, mutta yliopiston tutkijaa Perän esiintyminen ei vakuuttanut.

Perä muun muassa aloitti tiedotustilaisuuden siteeraamalla poliitikko Paavo Väyrystä.

– Voiko v*tutukseen kuolla, kertoi Perä miettineensä viime sunnuntaina.

– Kiroilu ei kuulu hyvään bisneskieleen, mutta on olemassa poikkeuksia, ja tässä kohtaa ymmärrän tämän valinnan, sanoo Hill& Knowlton -viestintätoimiston toimitusjohtaja Tarja Jussila.

Kriisiviestinnän tutkija Salli Hakala Helsingin yliopistosta ei pidä lausahdusta sopivana.

– Säälipisteiden kerääminen on voinut olla yhtiön viestintästrategia, mutta en usko sen toimivan tilanteessa, jossa yhtiön toimitusjohtajan pitäisi ottaa haltuunsa tiedottaminen vakavasta ympäristökriisistä, Hakala toteaa

"Persoona peliin"

Salli Hakalan mukaan kriisiviestinnän perusasiat eivät olleet Perällä hallussa.

– Pitää olla faktoja eikä pohdintoja, kuten tässä tilaisuudessa oli säästä ja muista riskitekijöistä. Sitten pitää olla myötätuntoa niitä kohtaan, jotka ovat joutuneet kärsimään eli tässä yhteydessä paikallinen yhteisö ja luonto, sanoo Hakala.

– Ei tämä ihan uskottavaa ollut. Ei tullut faktoja eikä totuutta katsottu suoraan silmiin – yleisöä ei katsottu suoraan silmiin, Hakala jatkaa.

Tarja Jussila sanoo Perän tehneen juuri sen mitä tässä tilanteessa pitääkin.

– Hän osoitti tilanteessa empatiaa. Moni yritysjohtaja vetäisi mutkat suoraksi ja esiintyisi kylmän viileästi. Kannatan sitä, että tuo oman persoonansa peliin. Se on luontevampaa ja uskottavampaa. Ei pidä näyttää eikä kuulostaa koneelta.

Yhdestä asiasta Hakala ja Jussila ovat samaa mieltä: viestintäkonsultit eivät ilmeisesti ole Perää liiemmin prepanneet.

– Sehän tässä hämmentääkin, sillä olisin kuvitellut, että hän olisi saanut preppausta, sanoo Hakala.

– En tiedä kuinka paljon hänen esiintymisessään oli harjoiteltua luonnetta, mutta voisin kuvitella ettei ollenkaan. Päinvastoin hän oli hyvin luonteva, Jussila sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.