Mainos

Talvivaaran Perä kuuli kunniansa: "Lupaatko, ettei kaivoksesta ole vaaraa?"

Kaivosyhtiö Talvivaaran ruoriin palanneen Pekka Perän ensikosketus kainuulaisiin Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon jälkeen oli kiihkeä.

Kajaanissa keskiviikkoiltana järjestetyssä yleisölle avoimessa tilaisuudessa kiivain ryöpytys tuli lastensa tulevaisuudesta huolestuneen äidin taholta.

– Lupaatko minulle, että oikeasti mun lapsille ei ole kaivoksesta vaaraa ? Voitko luvata minulle sen, kajaanilaiseksi kansalaiseksi esittäytynyt nainen tivasi itku kurkussa toimitusjohtajalta.

Toimitusjohtajan vakuuttelut eivät purreet, vaan itkuinen nainen jäi yhä pelkäämään lastensa ja oman terveytensä puolesta.

– Olen tosi vihainen Talvivaaralle. Tähän saakka on syöty marjat ja sienet, mutta uskaltaako sitä jatkossa tehdä, nainen ihmetteli hetken rauhoituttuaan.

Toimitusjohtaja Perä myönsi, että virheitä on tehty.

– Kaikkemme teemme, ettei meidän toiminnasta enää aiheudu vahinkoa, hän vakuutti.

Perä kuunteli sitkeästi etenkin Stop Talvivaara-liikkeen edustajien ryöpytystä ennen tilaisuuden alkua. Jossain vaiheessa meinasi kuitenkin pohjalaisen rauhallinen pinta rikkoutua.

– Ehkä sun pitäisi mennä hoitamaan operaatiota, Perä ehdotti lopulta kuumana käyneelle keskustelukumppanilleen.

Kalakuolemat pelottavat

Satapäisestä yleisöjoukosta löytyi myös ymmärrystä ja rauhallistakin suhtautumista. Mikko Pesonen kävi myös Perän juttusilla, mutta selvästi lauhkeammissa merkeissä. Pesonen muistutti, että Kainuussa on aiemminkin hoidettu suuryritysten ympäristöongelmia.

– Aikanaan Kajaanin paperitehdas saastutti meidän joen. Sitten asioita ruvettiin laittamaan kuntoon ja nyt joki on puhdas ja siinä voi uida sekä kalastaa. Samalla lailla asiat pitää laittaa kuntoon Talvivaaran lähialueella, Pesonen vaati.

Vuoksen vesistöreitti sai Talvivaaran suurimmat päästöt osakseen. Reitin varrella pelätään nyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kalakuolemat ovat yksi pelon aihe.

– Viiveellä ne siellä vaikuttaa. Siellä pommi jummii. Jos muut ei julkaise kalaongelmaa, niin sen tekköö korpit ensi keväänä, vakuutti sonkajärveläinen Reino Rönkkö.

"Suomen suurin vedenpuhdistamo"

Talvivaaran ympäristökatastrofin syyksi nimettiin yhtiön suunnasta Kainuun viime kesän runsaat sateet. Mitä tapahtuu ensi keväänä, kysyi Sotkamon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkari.

– Tilanne on haastava. Meidän pitää saada alueella olevaa vesimäärää pienemmäksi. Korjaavat toimet pitää saada käyntiin heti, Perä tunnusti.

– Meidän tehdas on Suomen suurin vedenpuhdistamo. Onhan tämä vähän naiivi kommentti, mutta näin se periaatteessa on, hän sanoi.

Kajaanilainen paluumuuttaja Juha Väisänen myönsi Talvivaaran olevan kainuulaisia jakava asia.

– Talvivaara jakaa mielipiteet, kun vastakkain ovat työllisyys ja luontoasiat. Itse yritän suhtautua asiaan luonnonsuojelijoita kiihkottomammin, tuntuu että vähempikin riittää. Minusta yhtiölle pitää antaa työrauha korjata aiheuttamansa vahingot. Kuka muu sen tekee, ellei yhtiö sitä tee, Väisänen kysyi.

(MTV3 - STT)

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Kymmenen uutiset 28.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.