Talvivaaran päästötilanne ei juuri parane: Käyttövesirajoituksille jatkoa

Talvivaaran kaivoksen lähivesien käyttösuositukset pidetään ennallaan. Kainuun ely-keskuksen tänään julkaiseman tilannekatsauksen mukaan vesistöjen tila ei ole muuttunut parempaan suuntaan eikä perusteita käyttösuositusten purkamiselle ole.

Salmisen, Kalliojärven ja Kivijärven vettä ei suositella käytettäväksi uimiseen ja peseytymiseen. Suuret magnaanipitoisuudet rajoittavat veden käyttöä myös löylyvetenä.

Kaivoksen käsittelemiä jätevesiä johdetaan ulos alueelta kahta reittiä. Pohjoisen purkureitillä kaivoksen päästöt näkyvät Jormasjärvellä saakka normaalia korkeampina natriumin, sulfaatin ja mangaanin pitoisuuksina. Etelässä Laakajärven suunnalla on tapahtunut pientä parannusta Laakajärven pintavesissä, mutta vastaavasti syvänteissä tilanne on heikentynyt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Jormasjärven ja Laakajärven, sekä niiden alapuolisten vesistöjen vesiä voidaan kuitenkin käyttää normaalisti virkistyskäytössä. Etelän suunnalla Talvivaaran päästöt näkyvät Nilsiän Syvärillä lievästi kohonneina sulfaattipitoisuuksina.  

Lue myös:

    Uusimmat