Mainos

Talvivaaran Lumijoen tilanne: Välittömästi myrkyllisiä vaikutuksia

Useiden haitallisten metallien pitoisuudet Talvivaaran Lumijoessa ovat nousseet eliöille myrkylliselle tasolle, kertoo Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Vesistöihin päässeet haitta-aineet kulkeutuvat pulsseina, jolloin mitatuissa pitoisuuksissa nähdään hetkellinen piikki. Tämän jälkeen pitoisuuksien lasku tapahtuu vesistöissä nopeasti. Lumijoella pitoisuushuippu on jo ohi.

Aineiden määrät ovat kuitenkin hetkellisesti niin suuria, että niillä on välittömästi myrkyllisiä vaikutuksia eliöstölle.

Nikkelin ja sinkin lisäksi vesistöihin on päässyt haitallisia määriä kadmiumia, alumiinia ja uraania. Korkea alumiinipitoisuus voi aiheuttaa paikallisia kalakuolemia jopa Laakajärvessä asti.

Nikkelin ja sinkin kohdalla eliöihin vaikuttavat tasot ylittyvät kymmenen- tai jopa satakertaisesti. Uraanin kohdalla jopa kymmenkertaisesti.

Tilannetta seurataan edelleen uusien näytteiden avulla. SYKEn mukaan alueen vesistöille koituvat seuraukset selviävät kokonaisuudessaan kuitenkin vasta aikaisintaan ensi keväänä ja kesällä.

– On selvää, että luontoon päässeitä haitallisia aineita ei saada täysin poistettua, SYKE toteaa tiedotteessa.

STUK suosittaa, ettei Lumijoen vettä käytetä toistaiseksi juoma- eikä ruokavetenä uraanipitoisuuden vuoksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.