Mainos

Talvivaaran konkurssipesä vastustusta keränneestä purkuputkesta: "Ainoa mahdollisuus"

Talvivaara Sotkamon konkurssipesä pitää kaavailtua purkuputkea välttämättömänä kaivoksen ympäristöuhkien torjumisessa.

Sen mukaan purkuputki on tarpeellinen riippumatta siitä, saadaanko kaivoksen liiketoiminta myytyä vai joudutaanko kaivos ajamaan alas. Konkurssipesän mukaan muilla keinoilla ei ole mahdollista hallita vesien akuuttia purkutarvetta. 

Kaivosalueella on useita miljoonia kuutioita ylimääräistä vettä. Malmintuotannon keskeyttäminen on konkurssipesän mukaan vaikeuttanut vesienhallintaa. 

Konkurssipesä haluaa rakentaa liki 20 kilometriä pitkän purkuputken kaivosalueelta Nuasjärveen. Konkurssipesän mukaan purkuputkihanke ei vaaranna ihmisten terveyttä eikä estä Nuasjärven virkistyskäyttöä. Hanke ei myöskään estä Nuasjärven kalojen käyttämistä ravintona. 

Putkea pitkin johdettaisiin käsiteltyä jätevettä noin 7,5 miljoonaa kuutiota vuosina 2015–2017. Seuraavina vuosina vettä johdettaisiin vuosittain noin 5 miljoonaa kuutiota.

Sulfaattikuormitus olisi kolmena ensimmäisenä vuotena noin 30 000 tonnia vuodessa ja sen jälkeen noin 10 000 tonnia vuosittain.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) järjestää tänään Sotkamossa katselmuksen Talvivaaran kaavailemasta jätevesien purkuputkesta. Aviin jätettiin ennätysmäärä eli noin 500 asiaa koskevaa muistutusta ja mielipidettä. Niistä suurimmassa osassa vastustetaan purkuputkea.

Avi antanee päätöksensä purkuputkesta huhtikuun loppuun mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja