Mainos

Talvivaaran junaradan kuljetuksista rikosilmoitus

Talvivaaran kaivoksen sorakuljetuksista on syntynyt kiistaa.

Kuljetusyrittäjät ovat tehneet rikosilmoituksen Talvivaaran kaivoksen junaradan sorakuljetuksista Sotkamossa. Alan etujärjestö Skal epäilee, että lakia rikotaan, kun sorakuljetuksia ajetaan osittain virolaisella kalustolla.

Kuljetuksia hoitaa valtion omistama Morenia-yhtiö, jonka mukaan ulkomaiseen apuun piti tarttua, koska Kainuusta ei löydy enää kuljetuskapasiteettia.

EU sallii ulkomaisen kaluston käytön tilapäisesti. Suuret EU-maat ovat vetäneet kuitenkin tiukat rajat: tilapäinen tarkoittaa yhtä viikkoa. Talvivaarassa virolaiset kuljettavat soraa yli kaksi kuukautta.

Talvivaaran kaivoksen radan soranajoa hoitaa Morenia, joka on Metsähallituksen tytäryhtiö. Kuljetusyrittäjiä sapettaa se, että ulkomaista kalustoa käyttää juuri valtion liikelaitos.

- Suomalainen kuljetuselinkeino ei voi olla sellaisessa heittopussin asemassa että meille voidaan kasata vaikka millaisia sääntöjä, jotka eivät sitten koske eri säännöillä pelaavia ulkomaisia kilpailijoita, sanoo Skalin varapuheenjohtaja Matti Heikkilä.

Morenian toimitusjohtajan Pertti Oikarisen mukaan viranomaiset ovat hyväksyneet järjestelyn.

- Sopimuksen ja tilauksen on tehnyt meidän myyntipäällikkömme, joka on ollut yhteydessä Oulun lääninhallitukseen ja liikenne- ja viestintäministeriöön. Sieltä on annettu myönteinen kanta tälläiseen määräaikaiseen toimintaan.

Morenian johdon mukaan Kainuusta ei ole löytynyt riittävästi kuljetuskalustoa. Kolmestatoista sora-autosta kolme on virolaisia.

- Meillä on tietty toimitusvelvoite tilaajaan päin ja kotimaista kalustoa ei ole kerta kaikkiaan saatu niin, että aikatauluissa voitaisiin pysyä, Oikarinen sanoo.

Skalin varapuheenjohtajan mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Hän uskoo, että taustalla ovat aivan muut syyt.

- Tänne halutaan vieraita autoja sotkemaan suomalaista kuljetuselinkeinoa. Sääntöjä ja ilmeisesti myös rahtitasoa painetaan alas tällä tavalla, Heikkilä sanoo.

Morenia vakuuttaa, että virolainen kuljetusliike ajaa samoilla taksoilla kuin kainuulaiset yrittäjät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.