Mainos

Ely-keskus päätti: Talvivaara saa juoksuttaa vesiä luontoon

Kainuun ely-keskus sallii Talvivaara Sotkamon konkurssipesän ohijuoksutukset patoturvallisuuden säilyttämiseksi.

Elinkeinoministeri:

"Viranomaisten kaikki toimet keskittyvät siihen, että likaisten vesien hallitsematon valuminen lähiympäristöön estetään kaikissa tilanteissa. Lyhyellä aikavälillä ohijuoksutukset ovat ainut keino tämän takaamiseksi."

ELY-keskuksen mukaan kaivosalueen patoaltaiden pintoja pitää välittömästi alentaa, että ympäristöturvallisuus alueella ei vaarannu eli etteivät puhdistamattomat prosessivedet valu hallitsemattomasti ympäristöön.

ELY-keskuksen määräämissä lisäjuoksutuksissa on kysymys samanlaisista ympäristölupien mukaisista puhdistettujen vesien juoksutuksista, samoja purkureittejä pitkin, mitä kaivosalueella on alkuvuodestakin tehty.

- Itsenäinen valvova viranomainen Kainuun ELY-keskus on nähnyt lisäjuoksutusten käyttöönoton välttämättömäksi. Kainuun ELY:n määräys mahdollistaa nyt puhdistettujen vesien hallitun juoksuttamisen pois kaivosalueelta siihen asti, kunnes altaiden pinnat ovat jälleen turvallisella tasolla, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toteaa tiedotteessa.

Juoksutukset on lopetettava heti kun vedenkorkeudet sekä Vuoksen että Oulujärven suunnan patoaltailla ovat turvarajojen sisällä.

- Viranomaisten kaikki toimet keskittyvät siihen, että likaisten vesien hallitsematon valuminen lähiympäristöön estetään kaikissa tilanteissa. Lyhyellä aikavälillä ohijuoksutukset ovat ainut keino tämän takaamiseksi. Ympäristön suojaaminen kaikissa tilanteissa on viranomaisten ja valtion ykkösprioriteetti, korostaa ministeri Vapaavuori.

Talvivaaran kaivosalueelle kertyneet suuret vesimassat ovat seurausta kipsisakka-altaan vuodosta vuonna 2012, jonka seurauksena alue, jolta käsiteltäviä vesiä kerätään, kasvoi merkittävästi.

Myös muun muassa kaivostoiminnan seisokki, kuluvan vuoden viime vuosia olennaisesti pienempi juoksutuskiintiö, vesienpuhdistuslaitteiston toimituksen viivästyminen konkurssin jälkeen, sekä jo olemassa olevan vedenpuhdistuskapasiteetin oletettua huonompi kunto ja korjausten pitkittyminen ovat lisänneet kaivokselle kertyneen veden määrää.

Kaivoksen vesimäärä koostuu luonnon sade- ja valumavesistä sekä puhdistetuista ja vielä puhdistamattomista prosessivesistä.

- Nyt tehtävistä, ELY:n määräämistä lisäjuoksutuksista huolimatta lähivesistöjen sulfaattikuormitus jää olennaisesti viime vuotta ja vuotta 2013 alhaisemmalle tasolle. Tälle vuodelle Talvivaara on hakenut vain 1 300 tonnin sulfaattikiintiötä, kun kahtena edellisenä vuonna ympäristöluvan mukaiset kiintiöt ovat olleet 12 000 ja 24 000 tonnia, ministeri Vapaavuori muistuttaa.

ELY-keskus itse katsoo, että juoksutukset ovat välttämättömiä siitäkin syystä, ettei avolouhokseen voi varastoida puhdistettuja vesiä. Siellä ne sekoittuisivat avolouhokseen jo varastoitujen käsittelemättömien jätevesien kanssa. Tällöin puhdistamisen tarpeessa olevan veden määrä kasvaisi olennaisesti ja yhä vaikeuttaisi vesienhallintaa kaivosalueella.  


 


.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.