Talvivaara rakentaa purkuputkea omalla vastuulla – vesitilanne vielä hallinnassa

Talvivaaran kohutun purkuputken lupa-asiat ovat vielä käsittelyssä Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa, mutta siitä huolimatta Talvivaara Sotkamo -yhtiön konkurssipesä on aloittanut purkuputken rakentamisen. Yhtiö toimii niin sanotusti omalla riskillä, joten jos lupaa ei heru, niin työ jää kesken.  

Maastosta löytyy jo parisataa metriä pitkiä putkiletkoja, joista ensimmäiset on jo asennettu kuluneen viikon aikana paikalleen 2,5 metrin syvyyteen.  

– Purkuputkeen tulevat putket kasataan 200 metriä pitkiksi letkoiksi. Ne vedetään maastoon, jossa ne yhdistetään. Tämä ei eroa teknisesti isojen siirtoviemärien rakentamisesta, projektipäällikkö Kimmo Heikkinen kertoo.  

Vapaaehtoisia maakauppoja putken tarvitseman maapohjan tiimoilta on tehty yli kaksikymmentä. Vielä kymmenen maapalan kohdalta olisi kauppa saatava aikaan. Jos vapaaehtoisia kauppoja ei synny ja lupa purkuputken rakentamiselle ja käytölle myönnetään, niin lakikirjasta löytyy vipukeinoja kauppojen loppuun saattamiseksi.  

Purkuputken alkupää tulee Latosuon vesialtaan kupeeseen. Mikäli purkuputkelle lupa irtoaa, niin ylimääräisiä vesiä johdetaan alkuvaiheessa 1000 kuutiota tunnissa ja vesitilanteen parannuttua 600 kuutiota tunnissa.  

– Tuhanteen kuutioon tarvitaan pumppuaseman muodossa lisävauhtia, mutta 600 kuutiota toimii luonnon omalla paineella. Korkeuseroa tämän Latosuon ja Nuasjärven välillä on 55 metriä. Heinäkuussa purkuputki on maan sisässä, ja elokuulla on päästävä testaamaan. Kaikki on valmista elokuun lopulla, arvioi projektipäällikkö Kimmo Heikkinen. 

Vesitilanne kaivosalueella vielä hallinnassa

Talvivaaran kaivosalueella vesitilanne on toistaiseksi hallinnassa, sillä vesimäärä on hieman laskenut tammikuuhun verrattuna.

Tilanne kuitenkin huononee, kun kevään eteneminen tuo alueelle valumavesiä. Kaivosyhtiö arvioi, että juoksutusten sulfaattikiintiöt täyttyvät pääsiäisen jälkeisellä viikolla.  

Talvivaaran alueella on Kainuun ely-keskuksen mukaan varastoituja vesiä 9,3 miljoonaa kuutiota. Kaivosyhtiö sanoo, että vajaa kolmannes siitä on luparajojen mukaisesti puhdistettuja vesiä.

Lue myös:

    Uusimmat