Talvivaara kiistää ympäristörikoksen

Kaivosyhtiö Talvivaara kiistää syyllistyneensä ympäristörikokseen Sotkamossa Kainuussa. Yhtiön jätevesien käsittelystä on tehty useita tutkintapyyntöjä poliisille. Talvivaaran kestävän kehityksen johtajan Eeva Ruokosen mukaan jätevesien käsittelyssä ei ole ylitetty ympäristölupamääräyksiä.

– Poliisi ei ole vielä ottanut meihin yhteyttä, joten emme tiedä, mitä tutkintapyynnöt pitävät sisällään. Mutta näkökulmamme on, ettemme ole syyllistyneet ympäristörikokseen, sanoo Ruokonen.

Talvivaaran toiminnasta ovat tutkintapyynnön tehneet paikallinen kalastuskunta ja osakaskunta. Myös Kainuun ely-keskus on jättänyt ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen poliisille. Ely-keskuksen ylijohtajan Kari Pääkkösen mukaan valvontaviranomaisen tulee jättää ilmoitus esitutkintaviranomaiselle, jos jonkun asian epäillään haittaavan tai loukkaavan yleistä etua.

Kaivoksen jätevesitilannetta seurataan tarkasti. Toukokuussa viranomaiset suosittelivat, ettei kaivoksen lähellä sijaitsevien järvien vettä käytettäisi pesu- ja löylyvetenä. Syynä oli veden korkea mangaanipitoisuus, jonka mahdollisia vaikutuksia ei tunneta tarpeeksi hyvin.

Yhteinen huoli

Yksi poliisille tutkintapyynnön jättäneistä on Jormaskylän-Korholanmäen osakaskunta. Puheenjohtaja Leo Schroderuksen mukaan poliisin halutaan tutkivan, onko yhtiö syyllistynyt ympäristö- ja talousrikokseen muun muassa hankkimalla väärin perustein taloudellista hyötyä.

– Kaivosyhtiö toimii luonnon kustannuksella. Joidenkin järvien virkistyskäyttö on täysin tuhottu, kalat ovat hävinneet osasta järviä ja mökkiläiset joutuvat raahaamaan löylyvesiä jopa useita kymmeniä kilometrejä, kertoo Schroderus.

Schroderuksen mukaan paikalliset ympäristöviranomaiset eivät ole reagoineet ajoissa mökkiläisten valituksiin.

Talvivaara on kestävän kehityksen johtajan mukaan tehnyt sisäisiä prosessimuutoksia, joilla esimerkiksi mangaanin osuus jätevesistä on nyt saatu pienemmäksi.

– Huoli järvistä on yhteinen. Meillä on useita toimenpiteitä käynnissä, joilla saamme prosessivesien puhdistustehon halutulle tasolle. Tähän kuuluu esimerkiksi veden kierrätys, kemikaalien käytön optimointi ja jätevesien puhdistusprosessin parantaminen, kertoo Eeva Ruokonen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat