Mainos

Talvivaara: Iho-oireet eivät voineet johtua kaivoksesta

Kaivosyhtiö Talvivaaran mukaan läheisen järven rannoilla raportoidut iho-oireet eivät ole voineet johtua kaivoksen jätevesistä.

Kajaanin seurakunta kertoi viime viikolla, että useat lapset ovat kärsineet järviveden aiheuttamista iho-oireista leiripaikalla Kivijärven rannalla. Oireita on koettu kesinä 2009 ja 2010.

Ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hillan mukaan kesällä 2009 esiintyneet oireet eivät ole voineet johtua jätevedestä.

– Oireet eivät voi johtua puhdistetuista purkuvesistä, koska niiden johtaminen Kivijärveen on aloitettu vasta syksyllä 2009, kertoo ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hilla.

Hillan mukaan Talvivaara aikoo käydä asian vielä läpi viranomaisten kanssa.

Jätevedet poliisitutkinnassa

Viranomaiset havaitsivat Talvivaaran lähijärvien heikentyneen tilan syksyllä 2010. PH oli romahtanut ja natriumin, sulfaatin sekä mangaanin arvot olivat koholla. Viime toukokuussa annettiin kehotus välttää järviveden käyttämistä saunomisessa ja peseytymisessä.

Jätevesien laatua on saatu selvästi parannettua, mutta yhtiö myöntää, että nykyisellä prosessilla ei päästä alkuperäisessä ympäristöluvassa mainittuihin arvoihin.

Talvivaara hakee parhaillaan viranomaisilta sulfaatille ja natriumille luparajoja, jotka ovat selvästi alkuperäistä arviota korkeammat.

Kainuun ELY-keskus teki kesällä Talvivaaran jätevesistä tutkintapyynnön poliisille. Poliisitutkinnassa selvitetään, onko Talvivaara rikkonut ympäristölupaansa. Talvivaara kiistää rikkoneensa lupaa.

Lisää aiheesta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.