Mainos

Talvivaara harkitsee lähijärven veden vaihtamista

Talvivaara selvittää Salmisen veden vaihtoa. Kaivoksen ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hilla kertoo, että ratkaisut mahdollisista toimista tehdään vuodenvaihteen jälkeen yhdessä Kainuun Ely-keskuksen kanssa.

Salminen on kaivoksen lähellä sijaitseva pieni järvi. Sen pohjaan on kerrostunut suolaista vettä, joka on peräisin kaivoksen jätevesistä.

- Seuraamme Salmisen tilannetta säännöllisesti näytteenotolla. Tällä hetkellä järven tilanne on vakaa, eikä akuuttia tarvetta suolaisen veden poistamiseksi ole, Hilla sanoo.

Hillan mukaan mallinnus suolaisen veden vaikutuksista valmistuu vuodenvaihteen jälkeen. Sitten selviää, onko natriumsulfaattipitoinen vesi syytä poistaa vai annetaanko luonnon hoitaa asia kuntoon.

- Vesi on mahdollista pumpata järvestä pois. Operaationa se ei ole mitenkään massiivinen, ja pystyisimme tekemään sen omana työnämme ja kalustollamme.

Hilla kertoo, että pohjan lähellä olevan veden pumppauksia on tehty aiemminkin vesistöjen kunnostustöissä.

Natriumsulfaattia on kerrostunut myös Kalliojärven ja Kivijärven pohjalle. Hillan mukaan näiden järvien suolapitoisuudet ovat selvästi Salmista pienemmät. Järvien tilaa seurataan kuitenkin koko ajan, ja ne ovat mallinnuksessa mukana.

- Salmisen, Kalliojärven ja Kivijärven veden natriumsulfaattipitoisuudet ovat alkaneet laskea myös järvien pohjakerroksissa, Hilla kertoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.