Talvivaara aloittaa yt:t lomautuksista – kipsisakka-altaasta 13 miljoonan kulut

Kaivosyhtiö Talvivaara aikoo lomauttaa väkeään.

Yhtiö kertoo aloittavansa huomenna yt-neuvottelut, jotka saattavat johtaa enintään 230 työntekijän lomautukseen. Lomautukset kestäisivät korkeintaan 90 päivää, ja ne tehtäisiin kevään aikana.

Yhtiö perustelee lomautustarvetta muun muassa sillä, että sen malmintuotanto on haastavan vesitilanteen vuoksi edelleen keskeytettynä.

Työntekijöiden pääluottamusmies Jukka Vetola sanoo, että yt-neuvotteluja oltiin ehditty odottaa.

– Yt:t eivät ole viesti sen kummemmasta kriisistä. Ne johtuvat töiden tilapäisestä vähenemisestä, koska malmia ei ole murskattu syyskuun jälkeen, Vetola kertoo.

Yhtiö arvioi, että malmia päästään taas louhimaan kesäkuun loppuun mennessä, kunhan pääosa Kuusilammen avolouhoksesta on tyhjennetty vedestä.

Metallituotanto sen sijaan on jo vakiintunut kipsisakka-vuodon jälkeen, kertoi Talvivaara tiedotteessaan. Viime vuonna yhtiö tuotti nikkeliä hieman vaille 13 000 tonnia, mikä vastasi kipsisakka-altaan vuodon jälkeen tehtyä päivitettyä arviota.

Talvivaaran mukaan kipsisakka-altaan vuodon tukkimisesta ja ympäristövahinkojen korjauksesta kertyi yhtiölle loka-joulukuussa noin 13 miljoonan euron kulut.

Yhtiö arvioi lisäksi, että joutuu investoimaan vesienkäsittelyn parantamiseen noin 17 miljoonaa euroa. Valtaosa näistä kuluista syntyy tämän vuoden aikana.

(MTV3 - STT)

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Seitsemän uutiset 16.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat