Mainos

Talvivaara-aktivistit hämmästelevät salailua

Talvivaaran toimintaa kritisoiva aktivistiryhmä vaatii puolueetonta selvitystä bioliuotuksen toimivuudesta. 

Stop Talvivaara -liike kritisoi valtion päätöstä aloittaa louhinnan valmistelu ympäristövahinkojen ehkäisemiseksi. 

"Ehkäisee ympäristövahinkoja"

Louhinnan valmistelun taustalla on ministeriöiden Talvivaara-toimiston arvio, jossa siteerataan konsulttitoimiston selvitystä. Sen mukaan louhinta on aloitettava, jotta kasat eivät jäädy ensi talvena. Tämä puolestaan voisi aiheuttaa myrkyllisten liuosten karkaamisen luontoon. 

– Liuoksia on kasoissa noin 3 miljoonaa kuutiota ja varoaltaiden kapasiteetti on noin 970 000 kuutiota. Merkittävin osa prosessiliuoksesta on sitoutuneena malmikasoihin.

MTV Uutiset uutisoi perjantaina, että valtio salaa tiedot prosessin ongelmia kartoittaneesta konsulttitoimistosta. Konsultti oli pitänyt louhinnan aloittamista tarpeellisena uusien ympäristövahinkojen ehkäisemiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö perusteli konsultin nimen salaamista liikesalaisuuksilla. 

Ryhmä pitää tätä hätkähdyttävänä. 

– Missä viipyy puolueeton, tieteellinen ja läpinäkyvä selvitys bioliuotuksen toimivuudesta kaivoksen perustamisesta tähän päivään? Miksi bioliuotus ei kestä avointa tarkastelua? Tämä prosessi olisi toiminut niinkuin kaivoksen ympäristöluvassa luvattiin, kaivoksella ei olisi minkaanlaisia ongelmia pakkasista, eikä ylimääräisestä vedestä. 

Ryhmän mukaan hallittu alasajo olisi hyvä tehdä nyt.  

– Liuotuskierrossa olevat kasat ovat lähes loppuun liuotetut, siinä määrin kuin niistä metalleja irti voidaan saada.

– Jokainen louhittu tonni on merkinnyt myös lisää jälkilaskua, lisää ongelmallista ja saastuttavaa sivukivijätettä, lisää rikkihappoa, lisää sadevettä sekoittumaan liuoskiertoon, Stop Talvivaara toteaa tiedotteessaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.