Mainos

Talviterasseilla tarvitaan toppatakkia

Talviterasseilla ei ole vielä laajasti lämpölamppuja tai lainattavia takkeja ja huopia. Moni ravintola on hakenut talviterassilupaa siksi, että terassin saa nopeasti auki keväämmällä säiden lämmetessä.

Talviterasseja ei lämmitetä useimmissa ravintoloissa mitenkää ainakaan vielä. Esimerkiksi Helsingin keskustassa vain muutamalla terassilla on lämmittimet. Tupakkatakkejakin asiakkailleen lainaavat ainoastaan harvat ravintolat. Kaikki ravitsemusliikkeet eivät aiokaan varustaa terassejaan sen kummemmin.

Etelä-Suomen lääninhallitus on myöntänyt ympärivuotisen terassiluvan noin 50-60 ravintolalle. Hakemuksia on tullut yhteensä noin sata, joista osa odottaa vielä lisäselvityksiä ja käsittelyä. Luvan saa nyt ympäri maata nopeasti, jos maanomistajan suostumus ja muut perusasiat ovat kunnossa.

Lapin läänissäkin lupia on hakenut noin 15 ravintolaa. Rovaniemen keskustassa kaupunki puoltaa mailleen vain kesäterasseja, joten Lapin läänissä talviterassit ovat tunturikeskuksissa ja laitakaupungilla. Tampere ja Jyväskylä ovat kieltäneet ympärivuotiset terassit kokonaan.

Helsingissä vain muutama terassi on toistaiseksi varusteltu esimerkiksi lämpölampuin. Yksi syy on se, että ravintolat ovat saaneet luvat vasta vähän aikaa sitten. Toisaalta monet ravintolat eivät aio sen kummemmin terassejaan varustellakaan.

- Joillakin terasseilla on lämmittimet, mutta osaa emme edes varustele sen ihmeellisemmin, totesi ravintoloitsija Mia Saari Royal Ravintoloista.

Saari arvelee, että ravintolat ovat hakeneet ympärivuotisia terassilupia etupäässä siksi, että terassin saa auki aikaisemmin keväällä, kun aurinko alkaa paistaa.

HOK-Elannon ravintoloista vastaava toimialajohtaja Jouko Heinonen on samaa mieltä.

- On selvää, ettei terassitoiminta täällä vuoden jokaisena päivänä toimi. Joulun aikaan ihmiset kuitenkin liikkuvat, ja pääsiäisen aikaan on usein jo hyviä kelejä, Heinonen sanoo.

HOK-Elannolla on Helsingin keskustassa yhdeksän ravintolaa, joilla on lupa ympärivuotiselle terassitoiminnalle. Heinosen mukaan yhtään talviterassia ei ole vielä toiminnassa.

- Lupien saanti on ollut yllättävän hidasta. Olemme joutuneet toimittamaan lisäselvityksiä henkilökunnan pukeutumisesta. Suunnitelmat on kuitenkin olemassa. Terasseille tulee hyvät tupakointipaikat ja lämmittimet tai takit, Heinonen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.