Mainos

Talvirengaskelit alkavat

Nastarenkaat saa vaihtaa alle viikonvaihteessa. Asetuksen mukaan niiden sallittu käyttöaika alkaa maanantaina. Liikkuva poliisi kuitenkin varoittaa, ettei hyväkään talvirengas palauta kesäkelejä tieliikenteeseen.

Talvista liikennettä

Nastarenkaita on tosin saanut käyttää jo aikaisemmin, kun keliolosuhteet ovat sitä edellyttäneet. Varsinainen talvirengaspakko alkaa joulukuun alussa. Joulu-, tammi- ja helmikuun aikana on käytettävä talvirenkaita. Niiden urasyvyyden on oltava vähintään 3 millimetriä henkilö- ja pakettiautoissa, enintään 3,5 tonnin erikoisautossa sekä yli 750 kilon mutta enintään 3.5 tonnin perävaunussa. Joulukuun alusta alkaen talvirenkaita on käytettävä myös ulkomaisissa ajoneuvoissa.
-Varsin monet ovat jo vaihtaneet renkaat. Pitää kuitenkin muistaa, että edelleen joulukuun alkuun asti saattaa olla kesärenkailla ajavia autoilijoita, varoittaa ylikonstaapeli Pertti Mäkeläinen Liikkuvasta poliisista.
-Näin ollen renkaiden pito voi olla eri autoissa hyvinkin erilainen. Renkaiden pitokyky eli kitka vaikuttaa oleellisesti auton pysähtymismatkaan. Tämä pitää ajettaessa huomioida ja jättää riittävä etäisyys edellä ajavaan.

Talviajo vaatii oikeaa asennetta

Syksyisin tiedotetaan ihmisille talvirenkaiden tarpeellisuudesta ja niiden vaihtamisesta ajoissa.
-Ihmisille saattaa tulla sellainen tunne, että renkaiden vaihtamisella hoituu koko liukkaan kelin ongelma, jatkaa Mäkeläinen. Hän pitää tällaista ajatusta vaarallisena. Liukkaalla kelillä ajettaessa pysähtymismatkat nimittäin kasvavat kesäkeliin nähden ja renkaiden laadusta riippumatta. Nopeuden pudottaminen keliolosuhteita vastaavalle tasolle on siksi välttämätöntä, mikäli halutaan pitää pysähtymismatkat samana kuin kesälläkin.
-Nastarenkaiden tuoma turvallisuushyöty taas kuitataan usein käyttämällä liian suuria nopeuksia. Paras hyöty nastoista saavutetaan kiinteällä kovalla jäällä. Lumisissa olosuhteissa nastat eivät paljonkaan lisää kitkaa, eivätkä näin ollen lyhennä pysähtymismatkoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.