Mainos

Talvimyrskyt parantaneet Suomenlahden happitilannetta

Itämerellä vesimassat eivät ole sekoittuneet yhtä voimakkaasti kuin Suomenlahdella, joten hapeton alue on siellä pysynyt ennallaan. Selkä- ja Perämerellä happipitoisuus on edelleen hyvä.

Suomenlahden happitilanne on palautunut normaaliksi loppusyksyn ja talven kovien myrskyjen ansiosta. Viime kesänä tilanne oli huonoin 44 seurantavuoden aikana. Sen sijaan typpipitoisuudet ovat nousseet, mutta eivät kuitenkaan poikkeuksellisen korkealle.

Vesimassojen myllerrys on nostanut myös Suomenlahden syvänteiden suolapitoisuutta, kertoo Hannu Haahti. Hän toimi matkanjohtajana Arandan kolmiviikkoiselta tutkimusmatkalla, jolta alus palasi Turkuun tänään.

- Suolapitoisuuden lasku ehkäisee happikadon syntymistä, mutta vaikutus on todennäköisesti vain väliaikaista, sanoo Haahti.

Suomenlahdelle, Pohjanlahdelle sekä pohjoiselle ja keskiselle Itämerelle suuntautunut tutkimusmatka ei tuonut suuria yllätyksiä.

- Loppuvuoden säiden ansiosta toivoimme happitilanteen parantuneen, kuten oli tapahtunutkin.

Itämerellä talvimyrskyt eivät ole sekoittaneet vesimassoja yhtä voimakkaasti kuin Suomenlahdella, joten hapeton alue oli suunnilleen sama kuin viime vuonna. Myös ravinnepitoisuus oli normaalitasolla kuten viime vuonnakin.

Selkämerellä ja Perämerellä happipitoisuus oli edelleen hyvä. Myös ravinnepitoisuudet olivat yhtä alhaisia kuin viime vuosina.

Seuraavalle tutkimusmatkalleen Aranda lähtee maanantaina. Kymmenen päivän aikana tutkitaan hiilidioksidipitoisuuksia ja aallokkoa Pohjanlahdella, Riianlahdella ja Suomenlahdella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.