Mainos

Talvi tulee liikenteeseenkin

Liikennekin on siirtymässä talviaikaan. Talvinopeusrajoitukset astuvat voimaan ensi viikolla, ja ensimmäiset talvikelit voivat koittaa etelässäkin jo lähipäivinä.

Talvista liikennettä

Autolla liikkuvat pitävät liikennesäästä ja ajokeleistä tiedottamista tärkeänä. Perinteisen säätiedotuksen yhteydessä kerrottavassa liikennesäässä tiedotetaan autoilijoille mahdollisista keliongelmista. Autoilijoiden on todettu myös ottavan opiksi, jos kelin kerrotaan olevan kehno. Tutkimuksen mukaan liikennesäätä hyödyntävät sekä ammattilaiset että yksityisautoilijat. Asia selviää tänään julkaistavasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin liikennesääpalvelun merkitystä. Liikennesääpalvelu on aloittanut neljännen talvikautensa.

Tieliikenteeseen on lähiaikoina luvassa liukkaita kelejä, jäätä ja räntää, joten poliisi kehottaa autoilijoita tarkistamaan viimeistään nyt talvirenkaiden kunnon. Tienpintojen jäätyessä mm. jarrutusmatkat moninkertaistuvat. Talviajon taitoja voi kerrata ennakoivan ajotavan kursseilla, joista saa lisätietoja muun muassa Liikenneturvan aluetoimistoista.

Tieliikenteen virallinen talvikausi alkaa ensi viikolla, jolloin talviajan nopeusrajoitukset tulevat voimaan. Moottoriteillä rajoitukset laskevat 120 kilometristä 100 kilometriin tunnissa. Pääteillä nopeusrajoituksia lasketaan useilla osuuksilla sadasta kilometristä 80 kilometriin tunnissa. Nopeuksia lasketaan pääteillä noin 10 000 kilometrin matkalta.

Talvihuolto kannattaa tehdä ajoissa

Talvirenkaita saa käyttää kautta koko maassa marraskuun alussa, ja ne ovat pakolliset joulukuun alusta helmikuun loppuun. Talvirenkaiden urasyvyyden minimi on 3 millimetriä. Nastattomien talvirenkaiden käyttö on mahdollista läpi vuoden. Joulu-helmikuussa autossa pitää käyttää talvirenkaita, joiden kulutuspinnan urien syvyys on vähintään kolme millimetriä. Muina kuukausina urasyvyyden minimi on 1,6 millimetriä.

Ajoneuvon renkaiden nastamäärät saavat poiketa enintään 25 prosenttia sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten. Niin kutsuttuja kitkarenkaita ei suositella kokemattomille autoilijoille. Renkaiden ohella autosta on talveksi syytä huoltaa ainakin ajovalot, lohkolämmitin, akun ja sähkölaitteiden kunto ja nesteiden pakkaskestävyys.

Viime vuonna koko maassa sattui 3500 henkilövahinkoihin johtanutta liikenneonnettomuutta, joista tuhat sattui talvikeleillä. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli 430. Tielaitoksen mukaan tämän vuoden ennusteet ovat vastaavan suuruisia.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.