Mainos

Talvi tavanomaista lauhempi – lunta nyt monin paikoin ennätysvähän

Talvi on ollut koko maassa keskimääräistä lauhempi, paikoin maan keski- ja pohjoisosassa harvinaisen lauha. Monilla havaintoasemilla lunta on nyt ajankohtaan nähden vähiten mittaushistorian aikana. Helmikuun keskilämpötila oli pohjoisessa paikoin jopa yli yhdeksän astetta keskiarvojen yläpuolella.

Ilmatieteen laitoksen mukaan talvikuukausien keskilämpötila oli lähes koko maassa 2-4 astetta keskiarvoja lämpimämpi. Joulu-helmikuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston nollasta Pohjois-Lapin noin -10 asteeseen. Sekä joulukuu että helmikuu olivat selvästi tavanomaista leudompia, mutta kylmä tammikuu vei talven keskilämpötilaa alaspäin.

Etelässä ja Pohjois-Lapissa satoi keskimääräistä vähemmän. Sateisen joulukuun takia Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Meri-Lapissa sadesumma oli harvinaisen suuri, esimerkiksi Kainuussa yli 200 millimetriä.

Helmikuu laajalti poikkeuksellisen lauha

Helmikuu oli maan keski- ja pohjoisosassa poikkeuksellisen leuto. Vuodesta 1900 alkaen ainoastaan vuonna 1990 on koettu lauhempi helmikuu. Maan eteläosassa kuukausi oli harvinaisen lauha ja edellisen kerran lauhempi helmikuu on ollut vuonna 2008. Lauhoja helmikuita oli etelässä myös vuosina 1989 ja 1974.

Helmikuu oli laajalti 6-8 astetta tavanomaista lauhempi, pohjoisessa paikoin jopa runsaat yhdeksän astetta keskiarvojen yläpuolella.

– Vuodet eivät ole veljeksiä ja kevät taitaa olla nyt alkamassa ennätysaikaisin. Laaja matalapaine on pysytellyt Brittein saarten lähistöllä pitkään ja tuonut meille jatkuvasti lauhaa ilmaa lounaasta ja etelästä. Tällaiset pitkään paikallaan pysyvät ilmavirtaukset voivat yleistyä ilmastonmuutoksen takia, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Helmikuun ylin lämpötila oli Porin Rautatieasemalla 24. päivä mitattu 8,1 astetta. Alin lämpötila oli kuukauden ensimmäisenä päivänä Kuusamon Kiutakönkäällä havaittu -37,5 astetta.

Lunta laajalti poikkeuksellisen vähän

Lumipeite väheni helmikuun aikana maan etelä- ja keskiosassa. Nyt kuukauden lopulla maan etelä- ja länsiosassa lunta ei ole juuri lainkaan, idässäkin vain muutamasta sentistä noin 20 senttimetriin.

Lumitilanne on Oulusta Pohjois-Karjalaan ulottuvan linjan eteläpuolella rannikkoseutuja lukuun ottamatta poikkeuksellinen. Kymmenillä pitkäaikaisilla havaintoasemilla lunta on nyt ajankohtaan nähden vähiten mittaushistorian aikana.

– Tavanomaisesti lumipeite on paksuimmillaan vasta maaliskuun alkupuolella. Lumet ovat nyt sulaneet jopa puolitoista kuukautta tavanomaista aikaisemmin, toteaa Aleksi Jokela.

Sen sijaan Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa lunta on useita kymmeniä senttimetrejä. Lumensyvyydet ovat lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai paikoin niiden yli. Eniten lunta on Kilpisjärvellä, 104 senttimetriä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.