Mainos

Talvi sekoitti liikenteen

Sankka lumisade ja kova tuuli sekoittivat tänään lähes koko Suomen. Autot kolaroivat, lennot ja junat myöhästelivät ja sähköt olivat poikki tuhansilta talouksilta.

Lumisade alkoi Etelä-Suomessa aamuyön tunteina ja eteni päivän aikana Helsinki-Ilomantsi-linjalta Tampere-Kainuu-linjalle. Ajoittaisia sateita esiintyi koko maassa vielä illallakin.

Itärajalla satoi lunta vedeksi muutettuna noin 15-20 milliä, joka on arvioilta 15 senttiä uutta lunta.

Torstain aikana lumisadealue siirtyy pois Suomen yltä.

- Etelä- ja Länsi-Suomessa on torstaina jo poutaisempaa, mutta kunnolla sää kirkastuu vasta perjantaiaamuksi, arveli meteorologi Juha Tuomola Ilmatieteen laitokselta.

Rekat juuttuivat mäkiin

Lumi ja huono näkyvyys aiheuttivat lukuisia ulosajoja ympäri maata, ja rekat olivat suurissa vaikeuksissa lumisilla ja jäisillä teillä. Lammilla autoa ajanut nuori nainen kuoli kolarissa, kun hänen tila-autonsa ajautui vastaantulevien kaistalle ja paiskautui bussin keulaan.

Varsinais-Suomessa sattui hätäkeskuksen mukaan yli sata liikenneonnettomuutta klo 7-20. Koko Etelä-Suomen läänissä sattui liikkuvan poliisin mukaan reilut 60 kolaria, mikä on vain vähän yli keskiarvon.

Tampereen kehätie jouduttiin sulkemaan aamupäivällä tunneiksi useiden onnettomuuksien seurauksena.

- Päivän mittaan jumiutui kymmeniä rekkoja teille eri puolilla maata. Eniten ongelmia oli Kainuun alueella ja Pohjois-Savossa, Tiehallinnon liikennekeskuksen päivystäjä Auli Aaltonen kertoi illalla. Rekkojen vaikeudet olivat jatkuneet ainakin iltakahdeksaan. Aaltosen mukaan tarkkana pitää olla torstainakin, sillä pyryä on luvassa ainakin idässä.

Nuijamaan raja-asemalla ei Venäjältä tulevia rekkoja päästetty läpi, jotta valtatie 6 säästyisi suuremmilta ruuhkilta.

Aurauskalusto joutui lumikinosten putsaamisessa koville. Esimerkiksi Espoossa keskiviikko oli vuoden rankin työpäivä, ja liikkeellä oli koko kalusto.

Junat ja lentokoneet myöhästelivät

Junaliikenne oli aamulla sekaisin Etelä-Suomessa. Riihimäellä vaihdevika viivästytti lähi- ja kaukojunia pahimmillaan 40 minuuttia.

Savon ja Karjalan radan junat sekä Pieksämäen-Jyväskylän-Tampereen-reitin junat myöhästelivät koko illan varttitunnista puoleen tuntiin. Myös Kouvolasta Kontiomäen kautta Ouluun menevät junat myöhästelivät saman verran.

Hyvinkäältä 35 minuuttia myöhässä lähteneellä junalla matkustanut nainen kertoi tunnelman junassa olleen rauhallinen.

- Negatiivisia jupinoita ei kuulunut. Ihmiset soittelivat työpaikoilleen kertoakseen myöhästymisestään. Onneksi oma työ ei ole minuutista kiinni.

Kotimaan lennot myöhästelivät, kun lentokenttiä piti aurata ja koneita putsata. Kuopiossa myöhästymiset olivat pisimmillään useita tunteja, kun vaikean sään lisäksi ongelmia aiheutti lähestymislaitteen vika.

Lumimyrsky kaatoi puita Itä-Suomessa ja katkoi sähköjä. Pohjois-Savossa oli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ilman sähköä enimmillään noin 2600 ja Pohjois-Karjalassa 1900 taloutta. Sähköviat saatiin korjattua keskiviikon aikana.

"Muutaman kerran kymmenessä vuodessa"

Kyseessä ei ollut Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellisen voimakas lumimyrsky, vaikka se leudon talven jälkeen yllättikin monet.

- Tilastojen mukaan tämä ei ollut mitenkään harvinaista tähän aikaan vuodesta. Tällaisia myräköitä on muutaman kerran kymmenessä vuodessa, sen harvinaisemmasta ilmiöstä ei ole kyse, meteorologi Niina Niinimäki kertoi.

- Ennätyksellisen leudon talven jälkeen tuntuu toki vähän hurjalta. Nyt tupsahti ihan kunnon talvi, kun rupesi tuntumaan jo niin keväiseltä.

Liikennekeskus oli varautunut myrskyyn

Tampereen liikennekeskuksessa myräkkä oli huomioitu jo etukäteen ja kunnossapitourakoitsijoita oli asiasta informoitu. Liikennepäivystäjä Auli Aaltonen kertoo kokemuksesta, että vastaavanalainen poikkeva sää pitää puhelinlinjat kuumina.

- Puheluita tienpäältä saattaa tulla niin paljon, ettei kaikkiin ehditä heti vastata. Lähinnä siellä kysellään aura-autojen perään.

Liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius Tiehallinnosta muistuttaa, että kolarisumiin on erityinen vaara, koska eteläisessä Suomessa oltiin jo kevään aikana ehditty tottua kuiviin ajokeleihin.

- Ajetaan totutusti lähekkäin ja nopeudet ovat suuria.

Auraajien painajainen

Aamuyöllä alkava lumimyrsky on auraajien painajainen. Kun lumi tulee väärään aikaan, koko päivän aurausaikataulusta tulee hankala.

Päivystävä tiemestari Arto Törmälä kertoo, että viime yön lumimyrsky tuli pahimpaan mahdolliseen kellonaikaan. Espoon kaupungille työskentelevä Törmälä on vastuussa teiden auraamisen kokonaisuudesta, ja keskiviikkona hänellä oli koottavanaan aikamoinen palapeli.

- Lumentulo oli pahimmillaan aamuruuhkan aikaan, mikä hankaloitti työtämme ihan valtavasti, Törmälä harmittelee.

- Myräkkä alkoi kolmen aikoihin, ja auraamiseen sopiva määrä lunta kertyi teille viiden ja kuuden välillä. Emme kuitenkaan pysty auraamaan pääväyliä aamuruuhkan aikana, joten pääsimme kunnolla töihin vasta puoli kahdeksalta.

Tämä päivä oli auraajille tämän talven rankin työpäivä, sillä lunta tuli paljon varsin lyhyessä ajassa.

Törmälä vastaa työssään myös kuntalaisten puheluihin. Päivän mittaan kävi ilmeiseksi, ettei katuja pystytty puhdistamaan siihen tahtiin, että kaikki olisivat olleet tyytyväisiä.

- Joidenkin kuntalaisten on vaikea ymmärtää, miksi juuri heidän oman asuinalueensa katuja ei ole aurattu. Heidän mielestään ei ole perusteltua mennä ensin muualle, kun he maksavat veroja yhtä lailla kuin muutkin.

Törmälän mukaan tien auraaminen on sitä kiireellisempää, mitä enemmän sillä on liikennettä. Etusijalla ovat linja-autojen reitit ja niiden vieressä kulkevat kevyen liikenteen väylät.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.