Talvi pitää Suomea otteessaan: Seuraava kuukausi kalistellaan yhä hampaita pakkasten keskellä – "Talven pakkasennätyksiä ei vielä ole välttämättä leivottu"

Helpotusta pakkasille ei ole vielä näköpiirissä. Hiihtolomille päästään helmikuun puolella yhä talvisissa tunnelmissa.

Arktista ilmamassaa on valahtanut Euroopan ylle, ja osansa saamme siitä mekin. ECMWF:n kuukausiennusteen perusteella seuraavat neljä viikkoa Suomessa on keskimääräistä kylmempää.

– Talvi pitää Suomea vielä otteessaan helmikuun puoliväliin asti. Pahimmat pakkaset hellittävät helmikuun puolella, ennustaa MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi.

Vielä ei helpotusta ole luvassa. Tulevana viikonloppuna voidaan etenkin pohjoisessa hytistä hampaita kalisuttavissa lukemissa.

– Lauantaina ja sunnuntaina pohjoisessa voi olla yli 35 asteen pakkasia. Ei tässä ole välttämättä vielä tämän talven pakkasennätyksiä leivottu, Rintaniemi arvelee.

Lumet eivät ole lähdössä mihinkään

Meteorologin mukaan ajoittain maan eteläosaan saapuu lauhempaa ilmaa, mutta varmuudella ei plussan puolella tulla käymään ensi viikollakaan.

Sateiden osalta hurjia lumimyräköitä tuskin voi lähiviikkoina odottaa.

– Kuivalta näyttää, eli lumi sataa sellaisena pölisevänä pakkaslumihöttönä. Silloin lunta voi helposti kertyä nopeasti kymmeniä senttejä. 

Rintaniemen mukaan hiihtolomakausi alkaa edelleen talvisissa tunnelmissa.

– Tämän säätyypin ansiosta lumet eivät ole lähdössä mihinkään.

Kuukausiennuste perustuu keskiarvoihin, joten päivittäistä sahaamista säässä voi kuitenkin esiintyä, meteorologi täsmentää.

Lue myös:

    Uusimmat